Πήραν 3.000 τόνοι αμιάντου από το εργοστάσιο Δρεπάνου

Τίτλοι τέλους μπήκαν σ’ ένα πρόβλημα που για πολλά χρόνια αποτέλεσε «αγκάθι» για την τοπική κοινωνία της Αχαΐας και ιδιαίτερα του Δρεπάνου. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με συντονισμένες προσπάθειες σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη περιφέρεια, τον συνήγορο του πολίτη και κυρίως την εθνική τράπεζα (ιδιοκτήτη εν μέρει του οικοπέδου) ενήργησε και ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση 3.000 σχεδόν τόνων τοξικού Αμιάντου που ήταν παγιδευμένος στο παλιό εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο επί δεκαετίες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, o οποίος έδρασε αστραπιαία και εργάστηκε αποτελεσματικά δήλωσε:

«Ήταν μια από τις πολύ δύσκολες υποθέσεις που ασχοληθήκαμε από το φθινόπωρο του 2019. Ήταν ένα στοίχημα τόσο για τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη όσο και για εμένα προσωπικά να ολοκληρωθεί με επιτυχία, διότι ήταν ένα τεράστιο οικολογικό πρόβλημα, ίσως από τα μεγαλύτερα της Αχαΐας, που έπρεπε να είχε ήδη λυθεί. Ομολογώ πως είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι όταν ζήτησα να ενημερωθώ για το θέμα και άνοιξα τον φάκελο του έργου πραγματικά δεν πίστευα πολλά από αυτά που αντίκρυσα.

Επίσης, ερωτηθείς ο κ. Ζαΐμης για το γεγονός ότι η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή του κ. Κατσιφάρα δεν είχε κάνει απολύτως καμία ενέργεια απάντησε:

«Δεν είναι ώρα για να γυρίσουμε πίσω την σκέψη μας αλλά να δούμε μπροστά και να συνεχίσουμε το έργο για το οποίο οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν. Την φροντίδα της περιοχής ακόμα και όταν το θέμα ξεφεύγει από τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων μας ως αιρετοί μιας περιοχής που θέλει και μπορεί για πολλά και καλύτερα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι εφόσον υπάρχει σοβαρή μελέτη των θεμάτων, τεχνοκρατική αντιμετώπιση όπου απαιτείται, συνεργασία υπηρεσιών αλλά και θαρραλέος πολιτικός συντονισμός και πίεση η επιτυχία θα έρθει».

Να τονιστεί ότι το κόστος του έργου α έφθασε τα 3 εκ ευρώ το δε υλικό ταξίδεψε εκτός Ελλάδας σε 4 χώρες που έχουν χώρους υγειονομικής ταφής τοξικών αποβλήτων. Η εθνική τράπεζα κάλυψέ τις δαπάνες του έργου και οφείλουμε και δημόσια να ευχαριστήσουμε τα στελέχη της που συνέδραμαν στην κατεύθυνση αυτή.