Ο Φωκίων Ζαΐμης στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, στα Καλάβρυτα

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π).

Στη μαραθώνια συνεδρίαση παραβρέθηκαν τοπικοί παράγοντες και φορείς, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, συζητώντας τα προβλήματα καθώς και την αναπτυξιακή προοπτική του εμπορικού κόσμου.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Ζαΐμης αναφέρθηκε στον κλάδο του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα εν μέσω πανδημίας και στάθηκε θετικώς στα δίκαια αιτήματα του κλάδου.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις δράσεις και τα προγράμματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχουν ως στόχο την παροχή οικονομικής στήριξης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με σκοπό την ανάταση της τοπικής οικονομίας. Στη συνέχεια έκανε εκτενή περιγραφή στο πρόγραμμα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) που υπάρχει ήδη δημοσιευμένη σχετική πρόσκληση. Τέλος, ο κ.Ζαΐμης αναφέρθηκε στις εμβληματικές πρωτοβουλίες της ΠΔΕ για να γίνει πιο φιλική επιχειρηματικά η Περιφέρεια όπως είναι το πρόγραμμα «Περιφέρεια 4.0» αλλά και προγράμματα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων αλλά και ανέργων στην περιοχή μέσω του κόμβου ψηφιακής καινοτομίας (Digital Innovation Hub).

Έπειτα, το λόγο πήραν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γεώργιος Βαγενάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαβρύτων, Ηλίας Ερμείδης, και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον ασφυκτικό κλοιό που έχει δημιουργηθεί γύρω από το λιανεμπόριο και τον επιχειρηματικό κόσμο λόγω της πανδημίας αλλά και των χρεών που έχουν δημιουργηθεί. Ο κ. Βαγενάς παρέθεσε 20 προτάσεις-στόχους ώστε να επανέλθουν και πάλι οι εμπορικές επιχειρήσεις σε τροχιά ανάπτυξης. Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αντέξουν έναν ακόμα χειμώνα με κλειστές επιχειρήσεις, ενώ αντιρρήσεις εξέφρασαν και σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα (τόνισαν χαρακτηριστικά «δεν θα γίνουν δεσμοφύλακες εμβολιασμένων και μη πολιτών». Τέλος, ζητήθηκε να δοθεί λύση ως προς τα σημεία διενέργειας rapid test, σημειώνοντας πως υπάρχει έλλειψη ιδιωτικών δομών στην περιοχή.