Ολοκληρωμένες λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων ζητά η Αυτοδιοικητική Κίνηση Δυτικής Αχαΐας

Η επικαιροποίηση της πάγιας θέσης του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, σχετικά με τη διαχείριση του ΧΥΤΥ Φλόκα, απασχόλησε την συνεδρίαση του Δημοτικού συμβούλιου  του Δήμου της Δυτικής Αχαΐας, με την παράταξη Αυτοδιοικητική Κίνηση Δυτικής Αχαΐας, σε ανακοίνωση της, να αναφέρει τα εξής:

"Η Α.ΚΙ.Δ.Α πιστεύει πως η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο μας, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά  από την  επικαιροποίηση  μόνο της προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου (την οποία υπερψηφίσαμε) σχετικά με το από που θα δέχεται απορρίμματα  ο ΧΥΤΥ Φλόκα.

Γι εμάς το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων  είναι φλέγον, απαιτεί ολοκληρωμένες λύσεις και δεν εξαντλείται μονό από αποφάσεις τέτοιου είδους. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης  και διαχείρισης του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Υπενθυμίζουμε στους Δημότες, πως προεκλογικά ήμασταν η μόνη παράταξη που δημόσια καταθέσαμε τις θέσεις  μας πάνω σε αυτό το θέμα.

Η δημοτική αρχή, οφείλει να αντιδράσει απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης και μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων που στόχο έχουν τη κατασκευή, ενός πολύ υψηλού προϋπολογισμού  με χρηματοδότηση ΣΔΙΤ, εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, στη περιοχή Φλόκα η  οποία  θα μετακυλήσει  το κόστος κατασκευής και της διαχείρισής στα δημοτικά τέλη και τους δημότες.

Αυτή η εξέλιξη, θα μετατρέπει σε χρυσάφι τα απορρίμματα στις τσέπες  ιδιωτών ενώ  θα αποθέτει απορρίμματα όχι μόνο  γειτονικών Δήμων αλλά μιας πολύ ευρύτερης  περιοχής, αφού η λειτουργία του εργοστασίου θα απαιτεί «δήθεν επεξεργασία» τουλάχιστον 100.000 τόνων ετησίως, καταργώντας κάθε έννοια ανακύκλωσης.

Η Δημοτική αρχή πρέπει πρώτα απ’ όλα να προχωρήσει  στην  απόρριψη αυτής της λύσης. Πολύ δε περισσότερο, που η λύση αυτή, θα αποδέχεται την καύση με ότι αυτό συνεπάγεται, για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Απέναντι στα σχέδια αυτά, είναι αναγκαία η άμεση στροφή του Δήμου μας προς ένα  ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαχωρισμού στην πηγή  (σπίτι,γειτονιά, συνοικισμός), με στόχο τη δραστική μείωση του όγκου απορριμμάτων που θα καταλήγουν στο Φλόκα.

Φυσικά αυτό δεν μπορεί να προκύψει από μόνο του, αλλά θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενεργοποίησης  δημοτών, φορέων, συλλογικοτήτων  και επιστημόνων της περιοχής μας, απαιτεί, την ενίσχυση και την ένταξή τους σε αυτό, από το δήμο όλων των πρωτοβουλιών που ήδη υπάρχουν.

Ένα πρόγραμμα που με την υλοποίηση του μπορεί να οδηγήσει σε ένα άλλο  μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να διαπερνά τον περιφερειακό σχεδιασμό που ήδη είναι προβληματικός  και θα αντλεί τέλος  πόρους.

Τα  25 εκ. της κρατικής συμμετοχής που προορίζονταν για το εργοστάσιο, μπορούν – στην υπηρεσία ενός άλλου σχεδιασμού – να δώσουν λύση οικονομικά και περιβαλλοντικά σωστή.

Στις παρούσες συνθήκες οφείλει η Δημοτική αρχή να στοχεύσει στη λειτουργία του ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ όπως πολλές φορές αναφέρεται, κατά τρόπο τέτοιο που η λειτουργία του θα είναι  χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και όχι χώρος ταφής απορριμμάτων. Άμεσα οφείλει η Δημοτική αρχή ,να οργανώσει επίσκεψη του Δημοτικού συμβουλίου  όλων προέδρων των τοπικών κοινοτήτων αλλά και των περιβαντολλογικών οργανώσεων  της περιοχής στο χώρο ταφής, προκειμένου να λάβουν γνώση για τις δυσλειτουργίες  και των προβλημάτων που προκύπτουν.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε πως, ναι μεν στο Φλόκα δεν μπορούν να καταλήξουν άλλα απορρίμματα από αυτά που προβλέπονται, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να παραμένει ένα επικοινωνιακό επιχείρημα στα χείλη της Δημοτικής αρχής που θα καθησυχάσει τους πολίτες απλά. Θα πρέπει να γίνουν αντιληπτοί οι κίνδυνοι από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, να επιβάλουν υπονομεύσεις και  να προχωρήσουν άμεσα στη λύση της κατασκευής του εργοστασίου.

Θεωρούμε απόλυτα επιβεβλημένο, η Δημοτική αρχή  να συγκροτήσει μέτωπα κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών που θα αντιπαλέψει τα σχέδια κατασκευής του εργοστασίου."