Μπορεί η Αίτνα να επηρεάσει τη Δυτική Ελλάδα;
Μπορεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα της Αίτνα στη Σικελία να επηρεάσει σημαντικά τη Δυτική Ελλάδα;
Το ερώτημα έφτασε στη Βουλής τις 6 Οκτωβρίου όταν ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος στη Βουλή ζήτησε απαντήσεις από το αρμόδιο υπουργείο για τους εγκυμονούντες κινδύνους για την περιοχή λόγω των εκπομπών διοξειδίου του θείου από το ηφαίστειο.
Η απάντηση στο ερώτημα ήρθε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα από τον αναπληρωτή διευθυντή Κυριάκο Ψύχα, ο οποίος ενημέρωσε πως τα επίπεδα διοξειδίου του θείου δεν είχαν αξιόλογη μεταβολή μετά τη δραστηριότητα του ηφαιστείου στα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Οπως είναι γνωστό, η παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας πραγματοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) με σκοπό τον έλεγχο συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές και τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα με απώτερο στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
Η Υπηρεσία έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί σταθμό παρακολούθησης ρύπανσης μακράς εμβέλειας (διασυνοριακή) στην Αλίαρτο Βοιωτίας.
Επιπλέον, στη Δυτική Ελλάδα υπάρχει άλλος ένας τέτοιου είδους σταθμός του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, στον Χελμό στον Δήμο Καλαβρύτων σε μεγάλο υψόμετρο μακριά από τοπικές πηγές ρύπανσης, και καταγράφονται μεταξύ άλλων και αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10 με εξοπλισμό που ανήκει στο Υπουργείο.
Οι τιμές συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων και στους δυο σταθμούς κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα χωρίς αξιόλογη μεταβολή τη χρονική περίοδο μετά συμβάν.