Με αργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός αιγοπροβάτων, για τον μελιταίο πυρετό
Ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Πλατανιά πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, με θέμα την πορεία του προγράμματος εμβολιασμών κατά του μελιταίου πυρετού των αιγοπροβάτων.
Στη σύσκεψη παρέστη η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Π.Δ.Ε. Χαρίκλεια Οικονόμου, καθώς και στελέχη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της έδρας και των Περιφερειακών Ενοτήτων. Το νόσημα του μελιταίου πυρετού είναι μια εξαιρετικά σημαντική ζωοανθρωπονόσος και ως εκ τούτου, αποτέλεσε κεντρική πολιτική επιλογή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η ανάδειξή του σε προτεραιότητα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
Από τη σύσκεψη προέκυψε ότι, με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία των εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο διενέργειας του προγράμματος από συστάσεως της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπήρξε μια πολύ σημαντική προσπάθεια από τις Υπηρεσίες, σε συνεργασία σε κάποιες περιπτώσεις και με ιδιώτες κτηνιάτρους, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο έτος (2014), οπότε και εμβολιάστηκαν περίπου 160.000 ζώα σε 3200 εκτροφές σε επίπεδο Περιφέρειας.
Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό κάλυψης, των ενεργών εκτροφών της Περιφέρειας αγγίζει περίπου το 30%, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα για περεταίρω δράσεις πάνω σε αυτόν τον τομέα.
«Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ιδιαίτερα κατά το έτος 2014, και με δεδομένη την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν, έφεραν σε πέρας ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο όμως, δυστυχώς, δεν είναι αρκετό», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πλατανιάς.
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, είτε προωθώντας άμεσα την εφαρμογή του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής, όπως έχει νομοθετηθεί προ μικρού χρονικού διαστήματος, είτε προχωρώντας σε άμεσες προσλήψεις προσωπικού. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εκ νέου καθυστερήσεις ή παλινωδίες. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αναδείξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το εν λόγω σοβαρότατο πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία, ενώ θα τεθεί και για το έτος 2015 ως προτεραιότητα στις δράσεις των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με βάση τους υφιστάμενους πόρους», κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης.