Κορωνοϊός- SOS εκπέμπουν Δυτική Αχαΐα, Ερύμανθος και Ριγανόκαμπος – Υπαρκτός ο κίνδυνος διασποράς

Το «καμπανάκι» κινδύνου που είχε εκπέμψει ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας για τους Ρομά και τους τσιγγάνους της επικράτειας του, δεν έχει φτάσει ακόμα στα αυτιά του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ή καλύτερα δεν έχει έρθει ακόμα στην Κάτω Αχαγιά το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, με την ομάδα ειδικών  επιστημόνων που να δει την κατάσταση που υπάρχει εκεί και το κυριότερο να εκπονήσει συγκεκριμένες οδηγίες προς τους φορείς της περιοχής.

Η περίπτωση των Ρομά και των τσιγγάνων της Κάτω Αχαγιάς, έτσι και αλλιώς είναι επικίνδυνη, για την δημόσια υγεία από τη στιγμή που ξέσπασε αυτή η πανδημία και ο κορωνοϊός μπήκε στην ζωή μας.

Καθημερινά διαβάζουμε και μαθαίνουμε στα ρεπορτάζ νέες περιπτώσεις ομαδικών κρουσμάτων σε καταυλισμούς ή σε οικισμούς Ρομά, σε διάφορες περιοχές της χώρας, περιπτώσεις που έχουν την δυναμική να εξελιχθούν σε υγειονομικές βόμβες.

Αν μέχρι ώρας δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο στην περιοχή της Δυτικής Αχαϊας αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι η δημοτική αρχή πήρε από την αρχή σε συνεργασία με την αστυνομία αυστηρά μέτρα.

Πήρε τη ντουντούκα η δημοτική αρχή

Ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Ταπεινό δεν δίστασαν να πάρουν τη ντουντούκα και να βγουν μαζί με τους αστυνομικούς για περιπολία, συστήνοντας στους τσιγγάνους της Κάτω Αχαγιάς να κάτσουν στα σπίτια τους και να μην βγαίνουν στις πλατείες.

Μάλλιασε η γλώσσα τους, όμως πλέον μία μικρή μερίδα είναι αυτή που ακόμα δεν υπακούει και αυτό φάνηκε και στο Εντερλέζε, την περίφημη γιορτή της άνοιξης όπου οι τσιγγάνοι έστω και μετά από ελέγχους και συστάσεις, τελικά δεν προχώρησαν σε μεγάλο βαθμό σε συναθροίσεις.

Πάντως, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, είναι απαραίτητο να κατέβει στην Κάτω Αχαγιά, άσχετα με τα μέτρα και τις περιπολίες των αστυνομικών της Δυτικής Αχαΐας. «Έχουμε στείλει επιστολή και περιμένουμε. Η ενημέρωση που είχαμε είναι ότι θα υπάρξει μία καθυστέρηση στην έλευση του κλιμακίου, εξαιτίας των ομαδικών κρουσμάτων που προέκυψαν την περασμένη εβδομάδα» τονίζει ο Σπύρος Μυλωνάς.

Στο σύνολο γύρω στους 6.00 τσιγγάνους και Ρομά

Ο συνολικός πληθυσμός των Ρομά και των τσιγγάνων στον δήμο της Δυτικής Αχαϊας είναι γύρω στα 5 με 6. 000 άτομα. Πέρα από τον οικισμό των τσιγγάνων στην Κάτω Αχαγιά όπου εκεί η κατάσταση από πλευράς συνθηκών διαβίωσης είναι σαφώς καλύτερη (άσχετα με το αν τηρούνται τα μέτρα), υπάρχει ο καταυλισμός των Σαγείκων και της Πίσωσυκιάς.

Στους δύο αυτούς καταυλισμούς η παρουσία ειδικής επιστημονικής ομάδας για ελέγχους και σποραδικά τεστ κρίνεται ίσως και απαραίτητη. «Οι συνθήκες διαβίωσης εκεί είναι άθλιες» τονίζει ο Σπύρος Μυλωνάς που πηγαίνοντας για αυτοψία πριν από ένα δεκαήμερο περίπου, δεν έκρυψε την αγανάκτηση του.

Πέρα από τον κορωνοϊό η πολιτεία θα πρέπει να κάνει κάτι για αυτούς τους ανθρώπους. «Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε, δεν μπορούμε να αφήνουμε τους ανθρώπους αυτούς να ζούνε έτσι» τονίζει ο κ. Μυλωνάς.

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας έχει προχωρήσει σε απολυμάνσεις, στο μοίρασμα απορρυπαντικών και ειδών υγιεινής, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι να τους διανείμει και κάποια τρόφιμα.

O καταυλισμός στον Δήμο Ερυμάνθου

Καταυλισμός Ρομά υπάρχει και στον Δήμο Ερυμάνθου που έχει πάρει και αυτός από την αρχή της πανδημίας τα κατάλληλα μέτρα, προχωρώντας σε συστάσεις, αλλά βρίσκοντας αντιστάσεις από τους παροικούντες που με δυσκολία υπάκουαν.

Μιλάμε για έναν καταυλισμό που συναντάει κανείς μπαίνοντας στην Χαλανδρίτσα, με παράγκες και  πρόχειρα καταλύματα, μέσα στα οποία ζουν σχεδόν η μία πάνω στην άλλη γύρω στις 100 με 150 οικογένειες, αφού ο πληθυσμός εκεί δεν είναι μόνιμος.

«Είναι σίγουρα δύσκολη η κατάσταση» τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Ερυμάνθου,  Θόδωρος Μπαρρής.  «Έχουμε προχωρήσει σε απολυμάνσεις του χώρου, δώσαμε υλικό και είδη υγιεινής, ενώ όπως κάθε χρόνο μοιράσαμε τρόφιμα για τις μέρες του Πάσχα.

Παράλληλα τους κάναμε ενημέρωση για τον θέμα του κορωνοϊού, προχωρήσαμε σε συστάσεις για το τι θα πρέπει να κάνουν όμως σίγουρα οι άνθρωποι εκεί δεν εφαρμόζουν απόλυτα τα μέτρα προστασίας και χρειάζεται να είμαστε σε ετοιμότητα και επιφυλακή».

Ακόμα χειρότερα στον Ριγανόκαμπο

Και φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε και εμείς εδώ στην Πάτρα υπάρχει ο καταυλισμός του Ριγανόκαμπου με τις 23 οικογένειες και τα 78 ανήλικα, αλλά και αυτός του Κάτω Καστριτσίου, στις όχθες του Χάραδρου, δύο περιπτώσεις που θεωρούνται άκρως υποβαθμισμένοι με την επικινδυνότητα να φτάνει στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στο σχέδιο του Δήμου για την δημιουργία παραρτήματος για Ρομά  έχουν συμπεριληφθεί και άλλες περιοχές της Πάτρας όπου τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μείωσης των ενοικίων τσιγγάνοι ή Ρομά  διαμένουν εκεί.

Περιοχές όπως η Αγία Τριάδα, τα Προσφυγικά,  ο Αϊ Γιάννης Μπράτσικας και άλλες διάσπαρτες συνοικίες όπου και εκεί οι διαμένοντες μόνο τα μέτρα δεν τηρούν, μένοντας κατά ομάδες στα σπίτια. Με ότι κινδύνους αυτό μπορεί να σημαίνει.

 

(από εφημερίδα "7 Μέρες Ενημέρωση).