Καλάβρυτα: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος

Τη Δευτέρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης των 78 χρόνων από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, με μνημόσυνο στο ναό της Μαρτυρικής Πόλης (10 πμ) προεξαρχόντος του μητροπολίτη Ιερώνυμου και ομιλία του πρ. Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, παρόντος του εκπροσώπου της Κυβέρνησης, υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά. Θ’ ακολουθήσει πομπή στον Τόπο Εκτελέσεως, επιμνημόσυνη δέηση.

Χθες, το πρωί, στο ναό Εισοδίων της Ζαχλωρούς, τελέστηκε μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες της 8ης Δεκεμβρίου 1943 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, σε συνεργασία με το κοινοτικό συμβούλιο και τον Σύλλογο Φίλων Οδοντωτού Διακοπτού – Καλαβρύτων.

Αργότερα, στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου (μνημείο) εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους εκτελεσθέντες μοναχούς και επισκέπτες.

Σήμερα (9μμ) στο Σκεπαστό, στο ναό Αγίας Άννας, θα τελεστεί Δοξολογία για τα γεγονότα της 9ης Δεκεμβρίου 1943.

Αύριο (11 πμ) στον Πριόλιθο θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο εκτελεσθέντων, σε συνεργασία με το κοινοτικό συμβούλιο και στις 7 μ.μ., στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καλαβρύτων, διοργανώωνετα η εκδήλωση «Τέσσερις πόλεις-Μια Ιστορία», με μνήμες από τη θηριωδία σε Καλάβρυτα, Δοξάτο Δράμας, Κομμένο Άρτας και Δομένικο Λάρισας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαβρύτων και το Δημοτικό Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Το Σάββατο (9 πμ) στο Βραχνί θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση (μνημείο) για τους εκτελεσθέντες της 10ης Δεκεμβρίου 1943 και κατάθεση στεφάνων, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύνδεσμο Βραχναίων.

Στις 12 μμ, στο Πέτρινο Κτίριο Καλαβρύτων, θα ανοίξει η έκθεση «Πύρινες Μνήμες» για τα έγκλειστα γυναικόπαιδα στο ιστορικό Δημοτικό, στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Θα ακολουθήσει εκδήλωση στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, με το έργο του «Ρέκβιεμ-Ακολουθία εις Κεκοιμημένους», από το Μουσείο και τις Ενώσεις Καλαβρυτινών και Θυμάτων Ολοκαυτώματος.

Στις 6 μμ., στο «Πολυδύναμο» θα γίνει η εκδήλωση «Με τα μάτια των νέων…» από το «Σπήλαιο Λιμνών Καστριών» με ομιλητή τον Παναγιώτη Αλεξόπουλος (καθηγητή ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών) για «τη σκιά του τραύματος στη ζωή των επιγόνων». Δστις 8.30 μ.μ., έπεται η παράσταση «Μαρτυρία 1943», βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Φραντζέσκας Νίκα.

Την Κυριακή (10.15 πμ) στο «Πολυδύναμο» θα παρουσιαστεί το οπτικοακουστικό αφιέρωμα «Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943» από την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας.

Στις 12.30 μμ, σε συνεργασία με ΥΕΘΑ και το Κέντρο Νεολαίας – και Άθλησης του Δήμου θα διεξαχθεί ο δρόμος του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Σστις 6.30 μ.μ., στο «Πολυδύναμο» θα προβληθεί δραματοποιημένη αφήγησης των γεγονότων του Ολοκαυτώματος με το Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος».

Στις 7 μ.μ., ακολουθεί η εκδήλωση «Άθλον Ποιήσεως Γιάννης και Λένα Στρέφη -Κουτσοχέρα», με ποιήματα του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού. Στις 8 μ.μ., παρουσιάζεται το έργο «Ο Ύπνος των Γενναίων» με τη Φιλαρμονική.

Την Τρίτη (9 πμ) στο σχολείο θα γίνει η εκδήλωση «Η Μόρφου του χθες και του σήμερα» σε συνεργασία με τον Δήμο Μόρφου Κύπρου και στις 10 πμ επιμνημόσυνη δέηση στη Μονή Αγίας Λαύρας για τους εκτελεσθέντες μοναχούς της (14η Δεκεμβρίου 1943).

Τέλος, τέλεση μνημόσυνου στον Άγιο Δημήτριο Κλειτορίας, για τους εκεί ήρωες, με εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου και μαθητές όλων των σχολείων.