Η Caretta – Caretta φέρνει τους Ολλανδούς στη Ζάκυνθο
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η δημοσίευση ενός άρθρου για την caretta – caretta και το νησί της Ζακύνθου από την ολλανδική εφημερίδα “Trouw deVerdieping”, θα ήταν ικανό για να οδηγήσει αρκετούς Ολλανδούς στον τόπο μας.
Με την εφημερίδα ανα χείρας βρέθηκαν στο Κερί και όπως δήλωσαν στον τουριστικό επιχειρηματία Σταμάτη Λιβέρη όταν το διάβασαν ευαισθητοποιήθηκαν για την προστασία της και τον προορισμό της Ζακύνθου, και έτσι αποφάσισαν να κάνουν ένα ταξίδι για να δουν τη χελώνα και το νησί από κοντά.
Ο τίτλος του άρθρου ήταν “Το ελληνικό νησί της Ζακύνθου εδώ και αιώνες είναι η σημαντικότερη παραλία αγκυροβόλησης της χελώνας. Αλλά για πόσο καιρό;”.
Στο περιεχόμενο γινόταν αναφορές για δραστηριότητες πολιτών οι οποίες σχετίζονται με παρατυπίες ως προς τη χελώνα και τις συνθήκες προστασίας της. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα παρακάτω “Τις τελευταίες δεκαετίες, δεκάδες ξενοδοχεία, κλαμπ και εστιατόρια έχουν ανοίξει τις πόρτες τους, ακριβώς στις παραλίες όπου οι χελώνες βάζουν τα αυγά τους.
Τοποθετούν ξαπλώστρες, ομπρέλες και διαδίδουν το φως στο σκοτάδι – όχι μόνο οι τουρίστες, αλλά και οι φορείς εκμετάλλευσης παραβιάζουν υπερβολικά τους κανόνες. Εν τω μεταξύ, οι χελώνες εκτιμάται ότι είναι ευάλωτες, και κινδυνεύουν να χάσουν τη μάχη.
Για το θέμα προειδοποιούν τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σε κοινή επιστολή κάλεσαν και τον εισαγγελέα της Ζακύνθου τον περασμένο μήνα να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις”.
Το φαινόμενο φυσικά δεν είναι άγνωστο αφού σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, Πρόεδρο του ΕΘΠΖ και καθηγητή των επιστημών της θάλασσας τα περιστατικά παραβατικότητας συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό και φέτος.
Όταν το Καλαμάκι γίνεται… Λαγανάς
Η εφημερίδα συνεχίζει σχολιάζοντας ότι παρά τους κανόνες που σχετίζονται με τη χελώνα “Ο πρώτος ήρθε στη δεκαετία του 1980. Από το 1999, οι παραλίες καλύπτονται από το εθνικό πάρκο, έχουν δημιουργηθεί πίνακες πληροφοριών και μόνιμη εποπτεία.
Υπάρχει μερική απαγόρευση αλιείας, η ιστιοπλοΐα επιτρέπεται μόνο με περιορισμένη ταχύτητα και τα σκάφη δεν επιτρέπεται να αγκυροβολούν σε πολλά μέρη. Και υπάρχουν όρια για τους χρόνους πρόσβασης, τα κτίρια και τον αριθμό των ξαπλωστρών στην παραλία.
Εν τω μεταξύ, οι παραλίες εμπίπτουν σε ακόμη αυστηρότερη προστασία του Natura 2000 από την ΕΕ”, συνεχίζονται οι παραβιάσεις ειδικά στην περιοχή του Καλαμακίου “Το Καλαμάκι μετατρέπεται σε Λαγανά, ένα πολύ θορυβώδες χωριό με υπαίθριες ντισκοτέκ και μια ατέλειωτη σειρά από σκηνές στην παραλία. Υπάρχει ένας άντρας απλά τραβώντας ένα ταχύπλοο από την άμμο με το τρακτέρ του.
Έχουμε εγκαταλείψει αυτή την παραλία πριν από λίγα χρόνια,” μας είπε η Άννα Λαμάζ, “Εστιάζουμε στα μέρη όπου ελπίζουμε να μπορέσουμε να κάνουμε προσαρμογές”.
Στο Βασιλικό
Αναφορικά με την περιοχή του Βασιλικού, η εφημερίδα αναφέρει ότι “όλα όσα έχουν τεθεί εδώ, από την καρέκλα στην ταβέρνα μέχρι την εξοχική κατοικία, είναι αντίθετα με το νόμο. Σύμφωνα με την κ. Λαμάζ, όταν ξεκινήσαμε την επίλυση διαφορών πριν από χρόνια, υπήρχαν δύο παράνομες κατασκευές, τώρα υπάρχουν επτά.
Προκειμένου να αποφευχθούν συνθήκες όπως στη Δάφνη, η WWF αγόρασε το σύνολο της γης γύρω από μια γειτονική παραλία το 1994. Κλείνει την είσοδο έτσι ώστε οι χελώνες να μπορούν να εναποθέσουν τα αυγά τους. Το πρόβλημα είναι ότι οι ντόπιοι δεν γνωρίζουν τι επιτρέπεται και τι όχι και όταν δίνουν οδηγίες στους τουρίστες, απαντούν πάντα θετικά”.
Η εφημερίδα κλείνει λέγοντας ότι απαιτείται εταιρική κοινωνική ευθύνη από τους επιχειρηματίες οι οποίοι γνωρίζουν ότι η χελώνα φέρνει κέρδη στο νησί. “Αν όλοι συμμορφώνονται με τους κανόνες, οι χελώνες και οι άνθρωποι θα μπορούν να βαδίζουν χέρι-χέρι.” Τέλος, έγινε αναφορα στο ότι ο εισαγγελέας διερευνά τις καταγγελίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων.