Η επεισοδιακή τελετή στην Αρχαία Ολυμπία - Η ανακοίνωση της Ολυμπιακής Επιτροπής

Πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022», η οποία ωστόσο ήταν επεισοδιακή, αφού στο τέλος της τελετής τρεις ακτιβιστές από το Θιβέτ προσέγγισαν το σημείο και προσπάθησαν να κρεμάσουν πανό με τίτλο «Νο genocide».

Η αντίδραση των ανδρών ασφαλείας ήταν άμεση, καθώς τους απομάκρυναν από τον χώρο προχωρώντας σε συλλήψεις. Από το 1951 το Θιβέτ βρίσκεται υπό κινεζική κατοχή και αρκετοί Θιβετιανοί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους κατά των αξιωματούχων της Κίνας τους οποίους κατηγορούν για θρησκευτική καταπίεση και αλλοίωση του πολιτισμού του Θιβέτ.

Η ανακοίνωση της ΕΟΕ

Με μία λιτή ανακοίνωση, σχολίασε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή το συμβάν με τους τρεις ακτιβιστές που εισήλθαν στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, κατά την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

«Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας αντιπροσωπεύει 3000 χρόνια Ελληνικής ιστορίας και δέσμευση για την Ειρήνη και τον Διάλογο. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σέβεται το ατομικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά είναι απογοητευτικό που αυτή η παραδοσιακή πολιτιστική εκδήλωση “χρησιμοποιήθηκε” από μεμονωμένα άτομα για άλλους σκοπούς» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΟΕ.