Ηλεκτρικό πλοίο από Αίγιο σε Άγιο Νικόλαο;

Σε ένα πείραμα συζητά να προχωρήσει η Περιφέρεια Δ. Ελλάδος. Με την παραίνεση του Υπουργείου Υποδομών και  Μεταφορών, σχεδιάζει να βάλει ένα ηλεκτρικό πλοίο στη γραμμή Αίγιο - Άγιος Νικόλαος. Το πλοίο θα κινείται χωρίς καύσιμα, πιθανόν με ηλιακή ενέργεια. Ο προβληματισμός στην Περιφέρεια πάντως είναι έντονος.

Θα μπορέσει ένα μικρό σκάφος να καλύψει τις επιβατικές ανάγκες που είναι βέβαιο ότι υπάρχουν (ο ταξιδιώτης αποφεύγει την κοστοβόρα Γέφυρα Ρίου ενώ γλυτώνει και 100 χιλιόμετρα) με ένα μικρό πλοίο που δεν θα μπορεί να μεταφέρει οχήματα; 

Ένα τέτοιο σκάφος όσο μεγαλύτερο είναι τόσο ακριβότερο. Μια ιδέα είναι λοιπόν να είναι και περιηγητικό. Να μεταφέρει τους επιβάτες σε παραλίες, στο νησί Τριζόνια κ.α. 

Η εταιρεία HEMEXPO έχει παρουσιάσει στην κυβέρνηση το σχέδιο και πλέον αναζητείται το πορθμείο, ώστε να διαπιστωθεί πόσο εφαρμόσιμο είναι ένα ηλεκτρικό e-ferry ώστε να προχωρήσουν στην κατασκευή του στη χώρα μας.

Θεωρητικά ο χρόνος κατασκευής ενός τέτοιου πλοίου δεν ξεπερνά τους 12 μήνες. Μεγάλο θέμα είναι οι απαιτούμενες υποδομές για να υποστηρίξουν ένα τέτοιο project, οι φορτιστές, δηλαδή, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τις αντίστοιχες "αντοχές". 

Φυσικά, μία τέτοια τεχνολογία θα εφαρμοστεί αρχικά σε μικρά πλοία και κοντινές διαδρομές, (όπως είπαμε Αίγιο - Άγιος Νικόλαος ), αλλά και πάλι θα χρειαστούν φορτιστές μεγάλης χωρητικότητας.