Ηλεία – Εστίαση: Καθολική αντίδραση σε «σκανάρισμα» πελατών

Την καθολική αντίδραση του κλάδου της εστίασης στον Νομό Ηλείας προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα λειτουργίας των εσωτερικών χώρων εστίασης και την κατηγοριοποίηση αυτών με βάση τους εμβολιασμένους ή μη πελάτες.

Οι εστιάτορες δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναλάβουν τον ρόλο της «αστυνόμευσης» των πελατών τους και ξεκαθαρίζουν με ευθύ λόγο ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και όχι δική τους.

Η διοίκηση του σωματείου εστίασης Πύργου, μέσω σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε, διατυπώνει τα εξής εύλογα ερωτηματικά:

*Τι θα γίνεται στην αμιγή λειτουργία στην περίπτωση κατά την οποία ένας πελάτης από παρέα των 4 ατόμων είναι ανεμβολίαστος; Τι θα πράττουν οι επιχειρηματίες;

*Πώς θα χειρίζεται τον συγκεκριμένο πελάτη χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις της επιχείρησης –πελατών και τι κυρώσεις θα έχει το κατάστημα το οποίο ουσιαστικά δεν έχει ευθύνη;

*Τι θα γίνεται με τους τουρίστες που θα επισκέπτονται τα καταστήματά μας μετά από 10ημερη παρουσία στη χώρα μας άσχετα εάν εισήλθαν με αρχικό πιστοποιητικό καθαρό;

*Πώς θα αντιμετωπίζονται οι παραπλανητικοί πελάτες που θα χρησιμοποιούν άλλο QRcode; Θα ζητάμε ταυτότητες;

Για τους επαγγελματίες του κλάδου, επιστροφή στην κανονικότητα δεν υφίσταται. Αυτό συμβαίνει διότι όταν μια αμιγώς επιχείρηση καλείται να δουλέψει με το 34% -ποσοστό που αφορά τους πλήρης εμβολιασμένους- προσδοκώντας να φτάσουν στο 70%, σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό καθεστώς ελλιπούς και ζημιογόνου λειτουργίας.

Για τους επαγγελματίες, προτεραιότητα έχει να δοθεί η ενίσχυση επανεκκίνησης του 7% του τζίρου-που δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα. Επίσης ζητούν την λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων στήριξης , όπως μείωση των ενοικίων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, επιλεκτική αναστολή κ.ά.

Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα έρχονται την περίοδο που η εστίαση δεν έχει επανέλθει σε κανονική λειτουργία. Ακόμη και σήμερα 2 στα 10 καταστήματα δεν έχουν ανοίξει, δεδομένου ότι στις τουριστικές περιοχές υπάρχει έλλειψη τουριστικού ρεύματος.

 

Mε πληροφορίες από "Π"