Εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στη Δυτική Ελλάδα

Υπεγράφη χθες από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα η Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για την Κατασκευή Εργοστασίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι της Πρόκλησης είναι οι ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας και, πλέον, με την υπογραφή της Πρόσκλησης μπαίνει στην τελική φάση η διαδικασία που θα οδηγήσει στις αποφάσεις χρηματοδότησης για τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στη Δυτική Ελλάδα

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, το σύνολο της δημόσιας δαπάνης για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ και ότι τα έργα αυτά υπάγονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» και στον άξονα προτεραιότητας «Προστασία εδαφικών συστημάτων-Διαχείριση στερεών αποβλήτων». Σημειώνεται ότι για τα προτεινόμενα έργα θα πρέπει να έχει προηγηθεί η υπαγωγή τους στη διαδικασία ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα)  με αντίστοιχη απόφαση της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ, κάτι που έχει ήδη συμβεί για τις προτάσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

«Η επίλυση του χρόνιου και πιεστικού προβλήματος επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων στη Δυτική Ελλάδα, περνάει από σήμερα σε μια νέα φάση», δήλωσε ο Απ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με ταχύτητα προκειμένου να φτάσουμε στη λειτουργία των Εργοστασίων και ταυτόχρονα να δώσουμε μια σταθερή απάντηση στο πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων που μας ταλανίζει όλους.

Πρόκειται για έργα ύψιστης σημασίας στον τομέα του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής των πολιτών, των σύγχρονων υποδομών που πρέπει να αποκτήσουμε και όλα αυτά πρέπει να συμβούν με πνεύμα ισόρροπης ανάπτυξης των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων μας και ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών μας. Εργαζόμαστε συστηματικά και σε στενή συνεργασία με τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης και πιστεύω ότι θα φέρουμε σε πέρας, μέσα στις ορισμένες προθεσμίες, αυτά τα μεγάλα έργα».  

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι με τη λειτουργία των Εργοστασίων θα πρέπει να επιτυγχάνονται οι παρακάτω στόχοι:

- Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποφυγή ταφής των βιοαποδομήσιμων υλικών.

- Η αξιοποίηση χρήσιμων πρώτων υλών που βρίσκονται στα απορρίμματα με την επαναχρησιμοποίηση τους ή την ανακύκλωσή τους.

Η αξιοποίηση τυχόν παραγομένων υλικών ή και ενέργειας.