Επιμελητήριο Αχαϊας: Μέτρα για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Στο πολύ σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με τους δανειολήπτες που είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο και είναι περίπου συνολικά 75.000, η πλειοψηφία δε αυτών είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εστιάζει την επιστολή του προς  τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλιας και Τουρισμού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας, Πλάτων Μαρλαφέκας.

Ειδικότερα σημειώνει:

"Όπως γνωρίζετε, τα δάνεια αυτά που ανέρχονται συνολικά στο ποσόν των ευρώ 8,5 δις, ελήφθησαν, με την παρότρυνση και καθοδήγηση των τραπεζών, ιδιαίτερα την περίοδο μεταξύ των ετών 2006 έως και 2009.

Η ραγδαία αλλαγή ισοτιμίας με το ευρώ, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και αύξησε δραματικά το υπόλοιπο αποπληρωμής των δανείων αυτών, που εν μέσω της οικονομικής κρίσης, προκάλεσε σημαντικές δυσχέρειες αποπληρωμής των.

Στις 15.1.2015, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έλαβε την απόφαση να αφήσει ελεύθερη την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, καταργώντας την ελάχιστη ισοτιμία του 1,20 (δηλαδή  1 ευρώ = 1,20 ελβετικά φράγκα) που ίσχυε από το 2011 και παράλληλα να μειώσει τα επιτόκια του νομίσματος σε αρνητικό επίπεδο.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι το άληκτο Κεφάλαιο προς αποπληρωμή των δανειοληπτών αυξήθηκε κατά 15%, επιδεινώνοντας τις προγενέστερες ζημιές και τα προβλήματα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προεκλογικά, είχε εκδώσει ανακοίνωση με το ακόλουθο κείμενο «ο ΣΥΡΙΖΑ, με το δεδομένο ότι ήδη πολλοί δανειολήπτες σε ισοτιμία ελβετικού φράγκου, που προσφεύγουν στα δικαστήρια, (κάτι που αναμένεται να λάβει μαζική έκταση το αμέσως προσεχές διάστημα), δικαιώνονται, παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και επιφυλάσσεται να επιλύσει το θέμα νομοθετικά, εναρμονίζοντας την Ελληνική Νομοθεσία με τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε να ανακουφίσει τους Έλληνες Πολίτες σε αυτές τις τόσο δραματικές οικονομικές συνθήκες».

Πρόσφατα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Χρυσόγονος, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σχετική με την ανάγκη προστασίας όσων έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο και ζητά μέτρα για προστασία των δανειοληπτών από την αναπάντεχη ανατροπή στην ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου.

Όπως αντιλαμβάνεσθε οι συνθήκες για τους δανειολήπτες είναι δραματικές, χωρίς δική τους υπαιτιότητα και στα πλαίσια αυτά, παρακαλούμε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για την οριστική λύση και την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, ώστε κι εμείς από την πλευρά μας να ενημερώσουμε τα μέλη μας."