ΕΟΠΥΥ Αιγίου:Παραγγελία φαρμάκων...αλλά με το περιστέρι!
Στο απροχώητο φθάνει η αναμονή των αρμοδίων της μονάδας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας στο Αίγιο, αφού το Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, βρίσκεται λειτουργικά μετέωρο, το ίδιο και η μετακίνηση σε αυτό φαρμακοποιού από την Πάτρα, που φαίνεται να έχει μια σχετική οργανική διαθεσιμότητα.
Η κατάσταση δεν πάει άλλο, αφού ούτε η προσωπική ενημέρωση του υπουργού υγείας Α.Ξανθού και η προφορική του δέσμευση για επίλυση των προβλημάτων (κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα) υλοποιήθηκε, με την ικανοποίηση αιτήματος κάλυψης του κενού της τοπικής υγειονομικής υπηρεσίας.
Εδώ και ενάμιση χρόνο, φαρμακοποιός που διαμένει στο Ρίο, έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για να μετακινηθεί από το ΕΟΠΥΥ Πάτρας στο ΕΟΠΥΥ Αιγίου, αλλά αυτό υπηρεσιακά δεν προχωρά, παρά την ουδέτερη εισήγηση της διευθύντριας Μαρίνας Σίδερη.
Η αφωνία του ΕΟΠΥΥ, σε κεντρικό επίπεδο, έχει ως αποτέλεσμα η Πάτρα να μένει με 10 φαρμακοποιούς και το Φαρμακείο του Αιγίου με μία υπάλληλο, η οποία όταν αιτιολογημένα απουσιάσει με άδεια, τότε βάζει λουκέτο, ασχέτως του εάν οι ανάγκες των ασθενών-ασφαλισμένων δεν μπορούν να περιμένουν.
Αν υπήρχε όμως ένας ακόμα υπάλληλος τότε δεν θα κλειδώνονταν τα φάρμακα και θα εξυπηρετούνταν ασφαλισμένοι, από την Ευρωστίνη μέχρι το Λαμπίρι.
Ούτε ένας επικουρικός φαρμακοποιός δεν "περίσσεψε" για το Αίγιο, όταν άλλοι προσελήφθησαν στα ΕΟΠΥΥ Αγρινίου και Μεσολογγίου, παρότι η μετακίνηση του αιτούμενου μονίμου δεν θα κόστιζε τίποτα στην υπηρεσία, έναντι κάποιου νέου προσωρινού υπαλλήλου.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η λειτουργία του Φαρμακείου στηρίζεται σε προσωπικά μέσα της υπαλλήλου, αφού για πάνω από ένα χρόνο, αυτό δεν διαθέτει (λόγω βλάβης) ούτε καν ηλεκτρονικό υπολογιστή για τις παραγγελίες συνταγογραφούμενων σκευασμάτων από την Πάτρα, το ίδιο και φαξ ή φωτοτυπικό μηχάνημα για τις ιατρικές συμβουλές των ασθενών που αφορούν σε προμήθεια φαρμάκων.
Η υπάλληλος χρησιμοποιεί δικό της Η/Υ και με την προσωπική της διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτελεί συνταγές φαρμάκων (με πρωτόκολλο) ενώ με το κινητό της τηλέφωνο "σκανάρει" τα παραπεμπτικά, αφού για ασθενείς ηλικιωμένους ή από μακρυά (Καλάβρυτα, Κορινθία κ.ά) δεν είναι εύκολο να μεταβαίνουν στην πόλη για μια φωτοτυπία.
Αξιοπερίεργο είναι πως, ενώ προ πέντε μηνών ο ΕΟΠΥΥ άλλαξε όλους τους υπολογιστές στις υπηρεσίες του στην Αχαΐα (περί τους 50), αυτό δεν έγινε στο παράρτημα του Αιγίου, ενώ η διεύθυνση των Πατρών που έχει λάβει σχετικό έγγραφο αίτημα δεν έχει πράξει κάτι για να το ικανοποιήσει.
Τα παράπονα πολιτών είναι πολλά, παρά τις προσπάθειες, μέχρι του σημείου τοπικοί υπηρεσιακοί παράγοντες να φοβούνται πως παρότι το ΕΟΠΥΥ διαθέτει ένα ιδιόκτητο μεγάλο και κανούργιο κτιριακό συγκρότημα, το Φαρμακείο παραμένει υποβαθμισμένο ώστε κάποια στιγμή να κλείσει.
Οι ασθενείς που απευθύνονται στο ΕΟΠΥΥ Αιγίου, ζητούν τα φάρμακα τα οποία και στέλνονται από την Πάτρα, για να τα παραλάβουν μετά από τρεις μέρες. Αν όμως η λήψη τους είναι κατεπείγουσα, τότε υποχρεούνται να μεταβούν οι ίδιοι στην Πάτρα για να τα πάρουν.