Εκδηλώσεις Τέχνης και Πολιτισμούς παράλληλα με την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Με στόχο την αναβάθμιση, τη σύνδεση με τον Πολιτισμό και τη διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, για πρώτη φορά διοργανώνονται παράλληλα πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις) με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, τόσο στην Αρχαία Ολυμπία και τον Πύργο,όσο στην Αμαλιάδα και την Πάτρα.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ηλιδας, που με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την πολύτιμη αρωγή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (καλλιτεχνικό σύμβουλο της διοργάνωσης), στέλνει μέσα από τον Πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα που πρεσβεύει η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί τον αναντικατάστατο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η επιλογή για την ουσιαστική αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, δεν αντιμετωπίζεται ως συγκυριακό αίτημα, αλλά αποτελεί το εφαλτήριο, τόσο για την στρατηγική επανατοποθέτηση της Αρχαίας Ολυμπίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι και την σταδιακή καταξίωσή της όχι μόνον ως τόπου ολιγόωρης επίσκεψης, αλλά και ως κοιτίδα παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού και συνεπώς ως προορισμού, όσο και ως καθοριστικό σκέλος ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής.

Με στόχο, λοιπόν, την αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και με δεδομένο το γεγονός ότι το Φως της Ολυμπίας σηματοδοτεί στις καρδιές των ανθρώπων τη δημιουργική δύναμη που παράγει πολιτισμό, προγραμματίστηκαν οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα από 16 έως 23 Απριλίου, αρχής γενομένης από το π. Σάββατο με έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Στο Δρόμο της ελπίδας".