Δόμηση 100.000 τ.μ. κατοικιών στην Ηλεία για συνταξιούχους Ευρωπαίους

Ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Aldemar Resorts, στο περιθώριο του 1ου ισραηλινο-ελληνικού συνεδρίου που διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα του Ισραήλ Calcalist σε συνεργασία με τον όμιλο Brown Hotels Group, αναφέρθηκε στο επόμενο, μεγάλο βήμα του ομίλου, το οποίο μπορεί να προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ:

«Εχουμε στα σκαριά ένα αδειοδοτημένο οικιστικό project στην Πελοπόννησο, σε ιδιόκτητη έκταση όπου μπορούν να δομηθούν συνολικά 100.000 τετραγωνικά μέτρα κατοικιών. Εκτίμησή μας είναι ότι αυτού του είδους οι αναπτύξεις στη χώρα μας έχουν μπροστά πολύ δρόμο και προοπτική όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλες αγορές της Μεσογείου».

O ακριβής αριθμός των κατοικιών δεν έχει καθοριστεί ακόμη δεδομένου ότι θα διαμορφωθεί ανάλογα και με τη ζήτηση των τ.μ. από τους υποψηφίους αγοραστές, πάντως «ένα μέσο σπίτι που ζητούν- ενδεικτικά- οι ξένοι αγοραστές είναι γύρω στα 80 τ.μ., χωρίς ωστόσο να αποκλείουμε και την κατασκευή μεγαλύτερων κατοικιών εφόσον μας ζητηθεί από τον αγοραστή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όμιλος ‘’ποντάρει’’ και στην προσέλκυση Βορειοευρωπαίων συνταξιούχων, όπου σύμφωνα με σχετική έρευνα της διαΝΕΟσις, εάν η Ελλάδα θέσει ως στόχο να κατακτήσει το 15% της αγοράς δεύτερης κατοικίας για τους Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους, τότε θα χρειαστούν 400.000 κατοικίες τα επόμενα 20 χρόνια: 

Από την πώληση ή τη μακροχρόνια ενοικίαση 20.000 κατοικιών τον χρόνο και με τους νέους ιδιοκτήτες να περνούν κατά μέσο όρο 6 μήνες τον χρόνο στη χώρα μας, η επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως και θα δημιουργηθούν περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας.

Για το συγκεκριμένο project που θα αναπτυχθεί σε έκταση 262 στρεμμάτων στην Ηλεία ο όμιλος πραγματοποιεί ήδη επαφές για συνεργασία με ξένους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ολλανδικά κεφάλαια, ενώ το μοντέλο όσον αφορά την πώληση μπορεί να περιλαμβάνει συνδυαστικά και τη μίσθωση για την περίοδο που ένα σπίτι δεν χρησιμοποιείται.

Ο κ. Αγγελόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο ευνοεί περισσότερο πλέον την προσέλκυση ξένων για διαμονή στην Ελλάδα, δεδομένης της εφαρμογής από το 2020 των διατάξεων για την ευνοϊκή φορολόγηση των συνταξιούχων εξωτερικού που μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα με συντελεστή 7%.

«Υπάρχει μία βασική αλλαγή σε σχέση με τον τουρισμό και το real estate στην Ελλάδα, η οποία είναι η μεσογειακή Φλόριντα. Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με την αειφορία και φυσικά και στον τομέα της κατοικίας όπου το μέλλον είναι οι ‘’πράσινες’’ και ‘’καθαρές’’ οικιστικές λύσεις».