Δωρεάν κίνηση με ηλεκτρικά ποδήλατα εφαρμόζει το Αγρίνιο

Με ηλεκτρικά ποδήλατα απολαμβάνουν πλέον τις βόλτες τους οι κάτοικοι του Αγρινίου, ενώ το νέο οικολογικό μέσο ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν όσοι επαγγελματίες θέλουν να διεκπεραιώσουν γρήγορα τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να αγωνιούν αν θα βρουν και πότε μία θέση στάθμευσης για το αυτοκίνητο.

Βασικός στόχος του δήμου είναι να εξοικειωθούν οι πολίτες με την ηλεκτροκίνηση, γι’ αυτό και από το πρωί της Μ. Τρίτης έχουν τεθεί σε κυκλοφορία 67 ποδήλατα, τα οποία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα φθάσουν τα 81. 

Ταυτόχρονα, η χρήση των ηλεκτρικών ποδηλάτων εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και της ηχορρύπανσης.

Στην πόλη έχουν δημιουργηθεί εννέα σταθμοί βάσης, που καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα της πόλης – στον δημοτικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, σε κεντρικές πλατείες και πεζοδρόμους, στα δικαστήρια, στον περιβάλλοντα χώρο του πανεπιστημίου, στο αρχαιολογικό μουσείο κ.α.

Υπάρχει και μέριμνα και για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αφού δύο από τους προαναφερόμενους σταθμούς διαθέτουν βάση για τα ποδήλατα ΑμΕΑ, καθώς και τον ανάλογο σύγχρονο εξοπλισμό.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν δωρεάν οι πολίτες άνω των 18 ετών, κάθε μέρα, για μία ώρα, από Δευτέρα έως και Σάββατο, ενώ η αυτονομία τους σε ενέργεια επιτρέπει τη χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η εγκατάσταση των ηλεκτρικών ποδηλάτων έγινε στο πλαίσιο του 4ου έργου του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και ο προϋπολογισμός του έφθασε τις 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών βάσης.

Συγκεκριμένα, οι σταθμοί βάσης διαθέτουν αυτόνομες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις για τη φόρτιση των ποδηλάτων, ενώ σε περίπτωση που δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, υπάρχει πρόβλεψη για την επαναφόρτισή τους με ρεύμα.