Αστυνομικοί καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα καταδίωξης δραπετών!

Για κατάφωρη αδικία και προσβολή της εργασίας τους κάνουν λόγο αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, οι οποίοι συμμετείχαν πριν από ενάμιση χρόνο στην τετράμηνη αστυνομική επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, από την ορεινή Ναυπακτία έως και την Κέρκυρα, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της συμμορίας του διαβόητου κακοποιού Μαριάν Κόλα, που είχαν δραπετεύσει από τις Φυλακές Τρικάλων.

Έξι αστυνομικοί, σύμφωνα με το patrisnews.comπου χρειάστηκε να διανυκτερεύσουν στη Ναύπακτο για τρεις ημέρες, προκειμένου να βρίσκονται επί ποδός όλη την ημέρα, πλήρωσαν με δικά τους έξοδα (120 ευρώ περίπου ανά άτομο) τη διαμονή παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις από την κεντρική εξουσία της Αστυνομίας ότι τα χρήματα θα καλυφθούν με ειδικό κονδύλι εγκεκριμένο από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ).

Σαν να μην έφτανε αυτό, τώρα ζητούν από τους αστυνομικούς να επιστρέψουν το ποσό των 120  ευρώ που είχαν λάβει προκαταβολικά ως οδοιπορικά για την εκτός έδρας μετακίνησή τους με την αιτιολογία ότι δεν διένυσαν απόσταση πάνω από 157 χιλιόμετρα, συνεπώς δεν θεωρείται εκτός έδρας ( η απόσταση Πύργος-Ναύπακτος είναι 121χλμ), ερμηνεύοντας –κατά το δοκούν- το γράμμα του νόμου και αγνοώντας επιδεικτικά το πνεύμα του νόμου. 

«Παίζουν με τη νοημοσύνη μας και τις ζωές μας. Επί μέρες ήμασταν όλη μέρα στα βουνά της ορεινής Ναυπακτίας και φτάσαμε ως το Σούλι. Διανύσαμε πολύ περισσότερα από τα 157 χιλιόμετρα που προβλέπονται, διότι δεν εκτελέσαμε υπηρεσία στην έδρα αλλά σε όλη την περιφέρεια. Και κάθε μέρα, υπερβάλλοντας εαυτούς από την κούραση, προσπαθούσαμε να εντοπίσουμε αδίστακτους κακοποιούς. Και δε φτάνει που πληρώσαμε με έξοδα των αστυνομικών το ξενοδοχείο, μας ζητούν και τα 120 ευρώ για τα οδοιπορικά. Δηλαδή παίξαμε τις ζωές μας κορόνα-γράμματα και πληρώσαμε 300 ευρώ ο καθένας μας» δηλώνει με αγανάκτηση Ηλείος αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διανυκτέρευση υλοποιήθηκε ύστερα από αίτημα των αστυνομικών, καθώς αρχικά έκαναν καθημερινά πάνω από 300 χιλιόμετρα για να ενισχύσουν το έργο της Αστυνομίας και στη συνέχεια να επιστρέψουν στον Πύργο.

«Επί αρκετές ημέρες, ξεκινούσαμε το πρωί από τον Πύργο, παίρναμε μέρος στην επιχείρηση στα βουνά της Πρέβεζας και το βράδυ επιστρέφαμε. Μέχρι που ζητήσαμε από τον τότε Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, κ.Μάτσικα, να μεσολαβήσει για να διανυκτερεύσουμε, διότι κινδυνεύαμε να πάθουμε τροχαίο ατύχημα» επισημαίνει αστυνομικός που έκανε τη συγκεκριμένη διαδρομή αρκετές φορές. 

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας αναμένεται να καταθέσει έγγραφο τις επόμενες ημέρες στην ΥΔΕ, προκειμένου να επανεξεταστεί το αίτημα και να αρθεί η επιβληθείσα αδικία. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Ηλίας Παναγούλης, δήλωσε στην εφ.Πατρίς: «Προκειμένου να αρθεί η κατάφωρη αδικία εις βάρος συναδέλφων μας που συμμετείχαν σε επιχείρηση ευρείας κλίμακας πριν από ενάμιση χρόνο βάζοντας σε καθημερινό κίνδυνο τις ζωές τους υπό αντίξοες συνθήκες, θα καταθέσουμε ειδικό έγγραφο στο υπόμνημα, το οποίο θα πιστοποιεί ότι οι συνάδελφοί μας μετακινήθηκαν από την έδρα της Α.Δ. Ηλείας (σ.σ.Πύργος) και εκτέλεσαν υπηρεσία στο σύνολο της περιφέρειας της Α.Δ. Αιτωλοακαρνανίας κι όχι στην έδρα της (σ.σ. Ναύπακτος). Συνεπώς η απόσταση είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 157 χλμ. Με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, η Ένωση κάλυψε τα έξοδα των αστυνομικών, όμως θα πρέπει να αρθεί αυτή η αδικία και να εγκριθεί η δαπάνη για τους συναδέλφους μας και να μη ζητείται η εκ των υστέρων επιστροφή χρημάτων».