Ανησυχία για τα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας, από την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού
Πόσες και ποιες εταιρείες θα προσέλθουν με προσφορές τον Μάιο, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία, για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, είναι το ερώτημα που απασχολεί τους τοπικούς φορείς αλλά και το υπουργείο με δεδομένο ότι στις 6 Φεβρουαρίου λήγει ο διαγωνισμός για τις τρεις χερσαίες περιοχές από Ήπειρο μέχρι Αχαΐα και οι πετρελαϊκές εταιρείες, με την κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, καταγράφουν μεγάλες ζημίες.
Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας, προσπαθεί να διατηρήσει ψύχραιμη στάση. Πρόσφατα, ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης άφησε να εννοηθεί ότι και άλλη εταιρεία αγόρασε τα σεισμικά δεδομένα για τις έρευνες στα θαλάσσια μπλοκ στο Ιόνια και τη Νότια Κρήτη και επανέλαβε πως πρόκειται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Άλλωστε, η πρώτη φάση, οι διαδικασίες που προηγούνται των γεωτρήσεων, δεν είναι και η πιο δαπανηρή. Όμως οι ανησυχίες παραμένουν, γιατί τα ελληνικά κοιτάσματα, ιδιαίτερα της Κρήτης, εκτιμάται ότι βρίσκονται σε μεγάλα βάθη, που καθιστούν κοστοβόρες τόσο τις έρευνες όσο και την εκμετάλλευση... Και τα ακριβά πρότζεκτ είναι τα πρώτα που «κόβονται» σε περιόδους κρίσης...
Η καναδική εταιρεία Petra, συμφώνησε να πουλήσει στην Energean το μερίδιο 20% που είχε στην κοινοπραξία για έρευνες στα Ιωάννινα. Πλέον η Energean αποκτά το 100%. Οι διαπραγματεύσεις για την πώληση ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο, λίγο μετά την εξαγορά της Petra από την εταιρεία Μitra, με έδρα τις Βερμούδες, η οποία φαίνεται να προσανατολίζει τις δραστηριότητές της στη ΝΑ Ασία.