Ανάβει παρουσία της ΠτΔ η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας την Τρίτη στην Αρχαία Ολυμπία(VIDEO)

Τα πάντα είναι έτοιμα στην Αρχαία Ολυμπία, για την αυριανή (16.04.2024) αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και την έναρξη της λαμπαδηδρομίας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 που θα γίνουν το καλοκαίρι στο Παρίσι. Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελική πρόβα, μια ημέρα πριν την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, για να ξεκινήσει το ταξίδι της προς τη γαλλική πρωτεύουσα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες “Παρίσι 2024”.

Η Τελετή Αφής θα αρχίσει στις 11.30, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα “γεννηθεί” στα χέρια της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά ενώ τη Χορογραφία έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και θα την εκτελέσουν 35 Ιέρειες και 15 Κούροι. Τις ενδυμασίες των συντελεστών του Χορού έχει δημιουργήσει η διεθνούς φήμη σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου.

Ο Ολυμπιακός Ύμνος θα ερμηνευτεί από την κορυφαία Mezzo – Soprano Joyce DiDonato και Master of Ceremonies θα είναι ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας.

Την Ολυμπιακή Φλόγα θα παραλάβει από τα χέρια της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά, ο χρυσός Ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος για να ξεκινήσει η Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους που θα διαρκέσει 11 ημέρες, έως τις 26 Απριλίου.

Στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που διοργανώνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Τόμας Μπαχ, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» Tony Estanguet , η Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Amélie Oudéa-Castéra, η Ελληνικής καταγωγής Yφυπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και η δήμαρχος Παρισιού Anne Hidalgo τους οποίους θα υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και Μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος.

Υπεύθυνος για τις Τελετής της Ολυμπιακής Φλόγας είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης και Τελετάρχης ο Γιάννης Παπαδημητρίου.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Διευρυμένη σύσκεψη με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (14.04) στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης και ο Τελετάρχης των Τελετών της Ολυμπιακής Γιάννης Παπαδημητρίου, ενώ συμμετείχαν και όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην Τελετή.

Εγινε ειδική μνεία στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας αλλά και στους αυστηρούς ελέγχους στις δύο εισόδους για την προσέλευση στο Αρχαίο Στάδιο. Οι πύλες θα ανοίξουν στις 9.00 και λόγω των μέτρων ασφαλείας προτείνεται η έγκαιρη προσέλευση των θεατών.

Προσέλευση οχημάτων

Η μετακίνηση από την Ολυμπία στις εγκαταστάσεις, κατά την ημέρα της τελετής, για τις κατηγορίες Ρ1, Ρ2 και Ρ6 θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον περιφερειακό δρόμο Ολυμπίας – Μιράκας.

Αυτοκίνητα VVIP αποβιβάζουν και έχουν πρόσβαση από την Πύλη Α και εν συνεχεία παρκάρουν στο Ρ0

Αυτοκίνητα VIP αποβιβάζουν στην Α΄Πύλη και σταθμεύουν αποκλειστικά στον περιφερειακό δρόμο Ρ3 πλησίον της Β΄Πύλης

Όλα τα πούλμαν θα σταθμεύουν έξω από τον Παλαιό μουσείο και δεν θα υπάρχει καμία πρόσβαση εντός παρά μόνο το πούλμαν των Ιερειών & Κούρων.
Το πρόγραμμα της Τελετής Έναρξης

11:00

Πέρας προσέλευσης επισήμων

Είσοδος Προεδρικής Φρουράς

Άφιξη της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου

11:30

Έναρξη Τελετής

Σχηματισμός Ολυμπιακών κύκλων από μαθητές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

Ολυμπιακός Ύμνος – Έπαρση Ολυμπιακής Σημαίας

(O Ολυμπιακός Ύμνος ερμηνεύεται από την Mezzo – Soprano Joyce DiDonato)

Εθνικός Ύμνος Γαλλίας – Έπαρση Σημαίας Γαλλίας

Εθνικός Ύμνος Ελλάδας – Έπαρση Σημαίας Ελλάδας

(Οι Εθνικοί ύμνοι ερμηνεύονται από την παιδική χορωδία των σχολείων Saint-Paul & Παιδαγωγική – Birds)

Χαιρετισμός Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδη Παναγιωτόπουλου

Χαιρετισμός Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «Paris 2024», κ. Tony Estanguet

Χαιρετισμός Προέδρου Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Thomas Bach

Χαιρετισμός Προέδρου Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Προέδρου Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών

Επιτροπών και Μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρου Καπράλου

Είσοδος επισήμων στον Ναό της Ήρας

Τελετουργικό Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στον Ναό της Ήρας

Χορογραφία Ιερειών και Κούρων (Η ηχογράφηση της μουσικής του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, πραγματοποιήθηκε στην ΕΡΤ από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, Ερμηνεία: Υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη)

Είσοδος Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο

Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας από την Πρωθιέρεια στoν πρώτο Λαμπαδηδρόμο, Χρυσό

Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας, Στέφανο Ντούσκο

Αναχώρηση πρώτου Λαμπαδηδρόμου για το Μνημείο Πιερ ντε Κουμπερτέν

12:30

Έναρξη Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Αποχώρηση της Α.Ε. Πρόεδρου Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Πέρας εκδήλωσης