Αιτωλοακαρνανία: Αντιδράσεις για την Πάτρα και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα
Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποτέλεσε θέμα της Συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.
Το Προεδρικό Διάταγμα υλοποιεί τις αποφάσεις που είχε υπερψηφίσει η Σύγκλητος για την αναδιάρθρωση της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου που επηρεάζει σημαντικά τα Τμήματα σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. ΔΕΑΠΤ και Τμήμα Μηχανικών – Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο καταργούνται μέσω… συγχώνευσης.
Ειδικότερα, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΔΕΑΠΤ) της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Αγρίνιο συγχωνεύεται με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, με έδρα το Αγρίνιο, και το Τμήμα που προκύπτει μετά τη συγχώνευση θα φέρει τον τίτλο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Το δεύτερο Τμήμα του Αγρινίου θα είναι αυτό της Αειφορικής Γεωργίας που ιδρύεται και εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής συγχωνεύεται με το ιδρυόμενο με το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο το οποίο μετά τη συγχώνευση θα φέρει τον τίτλο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας σύμφωνα με όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής μετά και την δημοσιοποίηση του ΠΔ, υπάρχουν αρκετές ανησυχίες, καθώς ο πρόεδρος του Φραγκίσκος Κουτελιέρης, διαφοροποιείται από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό που υπερψήφισε η Σύγκλητος στα εξής: δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα μέλη ΔΕΠ που δεν ταιριάζουν ούτε στην Αειφορική Γεωργία, ούτε σε κανένα από τα άλλα τρία Τμήματα, δεν αναφέρεται τίποτε για το διατμηματικό ΜΠΣ με αντικείμενο το Περιβάλλον, και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ποιος θα αποδίδει την ισοτιμία των αποφοίτων.
Ο πρόεδρος του τμήματος καλεί τα μέλη ΔΕΠ σε μια ύστατη προσπάθεια να «ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και να διασώσουμε το Τμήμα και την υπόστασή μας».
Προσθέτει δε, ότι η κατάσταση που θα βιώσουν από την Παρασκευή (και εφόσον υπερψηφιστεί από τη Σύγκλητο το σχέδιο ΠΔ) θα είναι δραματικά διαφορετική.
Όσον αφορά το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Αγρινίου συγχωνεύεται με το Τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου, ενώ η μεταφορά του τμήματος στην Πάτρα είναι δυνατό να υλοποιηθεί με υπουργική απόφαση. Τέλος, το Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας με έδρα το Αγρίνιο το οποίο ιδρύθηκε με το αρ. 36 παρ. εδ. i) του Νόμου 4610/2019 (ΦΕΚ Α΄70) καταργείται.
Τα δύο Τμήματα που μένουν στο Αγρίνιο είναι το νέο τμήμα Αειφορικής Γεωργίας και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και του ΔΕΑΠΤ με έδρα το Αγρίνιο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.
Ακόμη, το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών μετονομάζεται σε Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο.
Άρα, το Μεσολόγγι θα έχει το Τμήμα Γεωπονίας και το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής των Γεωπονικών Επιστημών.