Αίγιο: Τίμησαν τη χάρη της Παναγίας Τρυπητής

Προς τιμήν της πολιούχου της πόλης του Αιγίου και του Δήμου Αιγιαλείας, Παναγίας Τρυπητής πραγματοποιούνται και φέτος οι λατρευτικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, λίγο πριν τις 10 το πρωί, έφτασε σήμερα στο Αίγιο ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης. Να σημειωθεί, επίσης, πως η εικόνα της Παναγίας βρίσκεται στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης όπου τελούνται και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια το Ιερό Προσκύνημα παραμένει κλειστό, λόγω εργασιών ανακαίνισης.

Ωστόσο, μεγάλο πλήγμα αποτελεί για την πόλη του Αιγίου το γεγονός ότι φέτος όπως και πέρσι, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, δεν μπόρεσαν να αφιχθούν τα πλήθη των προσκυνητών, που παραδοσιακά κάθε χρόνο επισκέπτονταν την περιοχή για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών ήταν παρών κατά την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Σερβιών και Κοζάνης κ. Παύλος (που έχει καταγωγή από το Αίγιο), Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και πρώην Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.

Στις εκδηλώσεις δίνουν το παρών ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Δ. Καλογερόπουλος, οι βουλευτές του νομού Άγγελος Τσιγκρής, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσονας Φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Σία Αναγνωστοπουλου και Κώστας Μάρκου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε περιφορά της εικόνας γύρω από τον Ιερό Ναό

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ανήμερα της γιορτής τελέστηκε από τις 7 το πρωί Όρθρος και Αναστάσιμη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία ολοκληρώθηκε στις 10.30 το πρωί, ενώ ακολούθως, προγραμματίστηκε από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας η περιφορά της εικόνας χωρίς πομπή, με πεζή λιτανεία στις πέριξ του ναού οδούς και ακολούθως με την εικόνα να τοποθετείται πάνω σε όχημα που πέρασε από κεντρικές οδούς της πόλης για την ευλογία των πιστών.

Η διαδρομή του ειδικού οχήματος περιλάμβανε περιμετρικές οδούς της πόλης, Νοσοκομείο Αιγίου, παραλιακή οδό Ζωοδόχου Πηγής και επιστροφή από Ταξιαρχών, Κλ.Οικονόμου και Μητροπόλεως.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολουθιών, την Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα θα τελεστούν Εσπερινός και Ιερά Παράκληση, ενώ η απόδοση της εορτής θα τελεστεί στις 7 το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά.

Τονίζεται πως όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τηρουμένων των μέτρων που έχει ορίσει η πολιτεία για τον επιτρεπόμενο αριθμό πιστών και τη χρήση διπλής μάσκας από όλους τους παρευρισκόμενους εντός του ναού, πλην των ιερέων και ιεροψαλτών οι οποίοι πάντοτε πριν από κάθε λειτουργία κάνουν υποχρεωτικά self tests. 

Υπενθυμίζεται ότι καταστήματα και υπηρεσίες σε όλο το Δήμο Αιγιαλείας θα είναι κλειστά την Παρασκευή, λόγω της γιορτής.