Ένα σχέδιο για κάθε Δήμο για την Κλιματική Αλλαγή - Έρχεται πιο θερμό και ξηρό κλίμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Με 19 τοπικά σχέδια – ένα για κάθε Δήμο- ολοκληρωμένο Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, αλλά και την χαρτογράφηση των πιο ευάλωτων περιοχών και υποδομών των τριών Π Ε Αχαϊας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, θωρακίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση.

Το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τίθεται προς έγκριση το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ προηγουμένως έχει παρουσιαστεί σε Αγρίνιο, Πύργο και Πάτρα. Τόσο το «Σχέδιο» όσο και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ΠεΣΠΚΑ χρηματοδοτήθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΔΕ στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020 και υλοποιήθηκαν από την ανάδοχο εταιρεία «ENVIROPLAN A.E.»

«Είναι ένας στιβαρός «οδικός χάρτης» που μάλιστα εμπεριέχει την εμβληματική πρωτοβουλία δημιουργίας 19 τοπικών σχεδίων, ένα για κάθε δήμο της Δυτικής Ελλάδας. «Έτσι, κάθε Δήμος έχει στη διάθεσή του έναν αναλυτικό οδηγό με τις απειλές που δυνητικά θα αντιμετωπίσει, τα ευάλωτα σημεία και όσα πρέπει να γίνουν. Είμαστε μία από τις πρώτες Περιφέρειες στη χώρα που θα φτάσουν στην τελική έγκριση και κατοχύρωση του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή» εξήγησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκης μιλώντας στην ενημερωτική εκδήλωση ης Πάτρας.

Από την ανάλυση που έγινε στο πλαίσιο του ΠεΣΠΚΑ προέκυψε ότι το κλίμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα είναι τις επόμενες δεκαετίες πιο θερμό και πιο ξηρό, με σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων και με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων φαινομένων (κυρίως ξηρασία, πλημμύρες και κύματα καύσωνα). Στις κλιματικές μεταβολές που αναμένεται να επηρεάσουν την περιφέρεια συγκαταλέγεται και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, όπως επίσης η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας.

Το Περιφερειακό μας Σχέδιο, ιεραρχεί και αξιολογεί συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα που προτείνεται να υλοποιηθούν, ανά συγκεκριμένο τομέα, με πολύ αναλυτικό τρόπο.

Για παράδειγμα ως προς την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη γεωργία, προτείνονται 6 δράσεις και 19 μέτρα, για την αλιεία 3 δράσεις και 8 μέτρα, για τη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων 6 δράσεις και 15 μέτρα, για την προστασία των παράκτιων περιοχών 6 δράσεις και 21 μέτρα, για τον τουρισμό 3 δράσεις και 10 μέτρα και πάει λέγοντας.

Συγκεκριμένα έχει γίνει ανάλυση της τρωτότητας 12 βασικών τομέων, έχουν ληφθεί υπ όψη οι συνιστώσες της κλιματικής αλλαγής κι έχουν εξεταστεί σενάρια και εντοπίστηκαν οι τομείς και οι γεωγραφικές περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο. Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο όλους τους τομείς, για
την ανάλυση της τρωτότητας χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικοί κλιματικοί δείκτες για την απόδοση της επίδρασης κάθε κλιματικής συνιστώσας σε κάθε εξεταζόμενο τομέα.

“Δεν υπάρχει τομέας που δεν επηρεάζεται.

Και πρώτα – πρώτα η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία. Δηλαδή, το σύνολο του πρωτογενούς τομέα, στον οποίο η Περιφέρειά μας έχει ισχυρά πλεονεκτήματα και ποντάρει πολλά στο μέλλον της.

Επίσης όμως, έντονα πλήττεται και η πολιτιστική μας κληρονομιά. Από τα μνημεία μας που μπορεί να πέσουν θύμα των έντονων καιρικών φαινομένων, μέχρι τα μοναστήρια και τις εκκλησιές μας. Ενώ τεράστια προβλήματα δημιουργούνται και στον τουρισμό, όπως βέβαια και στο φυσικό τοπίο.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η Κλιματική Αλλαγή απειλεί τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας” τόνισε στην ίδια εκδήλωση ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας την αξία του Σχεδίου.

Παρέθεσε όμως και στοιχεία για τις συνέπειες από τις φυσικές καταστροφές κι επεσήμανε ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι ζημιές που προκλήθηκαν στη Δυτική Ελλάδα τα δύο προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια δαπάνησε ε πάνω από 65 εκατ. ευρώ για δράσεις άμεσης επέμβασης στις πληγείσες περιοχές και σε έργα αποκατάστασης των καταστροφών που επήλθαν.

«Αυτή τη στιγμή, κινούμενοι με ταχύτητα που ξεπερνάει κατά πολύ τους συνήθεις χρόνους του δημοσίου, έχουμε πετύχει να δρομολογήσουμε 36 έργα αποκατάστασης ζημιών στη Δυτική Ελλάδα, πέρα από το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στον ποταμό Αλφείο της Ηλείας με κόστος 10 ευρώ, αλλά και την αποκατάσταση της ακτογραμμής Ρίου – Αγίου Βασιλείου, ύψους 10 εκ. ευρώ επίσης, για την οποία αναμένεται να χρηματοδοτηθούμε, όπως εξήγγειλε πρόσφατα το Υπουργείο Εσωτερικών» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης και αναφέρθηκε διεξοδικά σε δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας η Περιφέρεια έχει προχωρήσει τη μελέτη για την χαρτογράφηση των πιο ευάλωτων περιοχών και υποδομών της Δυτικής Ελλάδας, είτε λόγω παλαιότητας, είτε λόγω κατασκευαστικών ή άλλων λαθών του παρελθόντος, ώστε να έχουμε μία έγκυρη αποτύπωση των αδύναμων σημείων και των έργων που πρέπει να γίνουν.

Επίσης, όπως είπε ο Περιφερειάρχης Για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας πρόκειται να αξιοποιηθούν και πόροι της νέας προγραμματικής περιόδου. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης το νέο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2021-2027 έχει αυξημένους πόρους κατά 30% περίπου σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό του τρέχοντος Προγράμματος, με ιδιαίτερα ενισχυμένες χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για τον άξονα με τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική βαρύτητα στους πόρους του ΕΤΠΑ. «Από το νέο ΕΣΠΑ, μπορούμε να αντλήσουμε πόρους ύψους 80 εκ. ευρώ περίπου για περιβαλλοντικά έργα και 60 ε. ευρώ περίπου για έργα ενεργειακής αναβάθμισης και προσαρμογής. Ενώ αφήνω εκτός λογαριασμού τους πόρους με περιβαλλοντική και ενεργειακή διάσταση που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω των Αστικών Αναπλάσεων, των Χωρικών Επενδύσεων και άλλων αξόνων προτεραιότητας του νέου ΕΣΠΑ» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης