Έδρα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στην Πελοπόννησο

Η Πελοπόννησος επελέγη για την έδρα του το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, παρακλάδι του Ελληνογερμανικού ταμείου για το μέλλον.
Η απόφαση ελήφθη κατά την διάρκεια της συνάντησης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη με τον εντεταλμένο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεότητας, κ. Rolf Stockel την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014 στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας "πρόκειται να προωθήσει επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις με σκοπό τη συνολική ιστορική επεξεργασία των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η χρηματοδότηση προγραμμάτων αποσκοπεί στη δημιουργία μιας κοινά αποδεκτής ελληνογερμανικής ιστορικής μνήμης, αλλά και στο να σταλεί το μήνυμα της πρόθεσης συμφιλίωσης στις μαρτυρικές κοινότητες. Η έρευνα γύρω από την κοινή ιστορία των δύο χωρών πρόκειται δηλαδή να επεκταθεί."
 
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε σε δηλώσεις του οτι "με την εξωστρέφειά μας και τη συνέπεια μας η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καταστεί πλέον ισότιμος και αξιόπιστος εταίρος σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα. Αυτό γίνεται καθημερινά κατανοητό με τα αιτήματα πολυεπίπεδης και πολυτομεακούς συνεργασίας που λαμβάνει, αλλά και την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύει, προς όφελος των πολιτών". Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας θα αποτελέσει έναν ανεξάρτητο διεθνή φορέα, βασισμένο σε διεθνή διμερή συνθήκη μεταξύ της Ελλάδος και της Γερμανίας και σύμφωνα με τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών.