Άκης Τσελέντης: Έχουν τραβηχτεί τα νερά στον Κορινθιακό και ανησυχώ

«Με προβληματίζει πολύ ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά γιατί έχει παρατηρηθεί ως πρόδρομο φαινόμενο καθώς δείχνει ότι υπάρχει παραμόρφωση του πυθμένα που όπως καταλαβαίνετε οδηγεί σε διάρρηξη». Αυτό δηλώνει ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης για τον πρόσφατο σεισμό στη Φωκίδα και συνεχιζει: 

Έχουμε μια ακολουθία πολύ παράξενη και αυτό έχει παρατηρηθεί λίγες φορές στην Ελλάδα γιατί δεν είναι συνηθισμένο.

- Έχουμε μαρτυρίες ότι τα νερά στον Κορινθιακό, στο Λουτράκι και το Ξυλόκαστρο, έχουν τραβηχθεί ένα μέτρο μέσα τα νερά και αυτό δεν αποδίδεται στην πανσέληνο

Στην ερώτηση, ωστόσο, αν ανησυχεί για ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων, ο κ. Τσελέντης είπε στο ΟΡΕΝ ότι «ένας σεισμός της τάξης του 5 Ρίχτερ είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει ρήγματα».

«Το ρήγμα το γνωρίζουμε ποιο είναι, έχει διεύθυνση δύση-ανατολή, η διάρρηξη γίνεται προς την ανατολή για αυτό είχαμε εστίαση στο πώς έγινε αντιληπτό αυτό» πρόσθεσε ο σεισμολόγος.

Για «μετασεισμική ξηρασία» έκανε λόγο και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook επίσης το πρωί της Δευτέρας προσθέτοντας ότι αυτό είναι «ασυνήθιστο» για σεισμό αυτού του μεγέθους.