«Εξερεύνηση» της Αρχαίας Ολυμπίας για σύνδεση με Πανεπιστήμια του εξωτερικού

Η «θύελλα» των περασμένων μηνών, εξαιτίας της απόφασης του υπουργείου Παιδείας-μέσω της εισήγησης του Πανεπιστημίου Πατρών- να καταργήσει τις σχολές ΑΕΙ στην Ηλεία, φαίνεται να έχει κοπάσει.

Αυτό τουλάχιστον έδειξε η χθεσινή επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας, Αγγελου Συρίγου, σε κλίμα «ειρήνης» και συνεργασίας που δεν θύμιζε σε τίποτα το «πολεμικό» σκηνικό των προηγούμενων μηνών, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να δέχεται σφοδρές επιθέσεις για το πρόγραμμα αναμόρφωσης- κατάργησης σχολών ΑΕΙ.

Η επίσκεψη του αρμόδιου υφυπουργού για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η συνάντησή του με τους δημάρχους Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, εντάσσεται στο πλαίσιο διερεύνησης για την ανάπτυξη δομών πανεπιστημιακής παιδείας.

Πρώτος σταθμός του κ. Συρίγου αποτέλεσε η Αρχαία Ολυμπία, όπου κατά την διάρκεια της συνάντησης με τη δημοτική αρχή εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης δομών παιδείας σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού που θα μπορούν να υλοποιούν μέρος των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων στην Ολυμπία.

Ο υφυπουργός Παιδείας διερεύνησε τις δυνατότητες ύπαρξης υποδομών, χαρακτηρίζοντας αυτές ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος. Ακολούθως έγινε αυτοψία σε διάφορα ακίνητα της περιοχής.

Επόμενος σταθμός του κ. Συρίγου αποτέλεσε ο Δήμος Πύργου, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Οπως έκανε γνωστό η δημοτική αρχή Πύργου, ο υφυπουργός επέμεινε στην κατεύθυνση ότι το Τμήμα Μουσειολογίας πρόκειται να κλείσει.

Δήλωσε, όμως, ανοικτός σε προτάσεις, για το μέλλον σχολών ΑΕΙ στον Πύργο. Στον αντίποδα, ο δήμαρχος του Πύργου επικαιροποίησε το αίτημα για διατήρηση της Μουσειολογίας και τη διεκδίκηση ΤΕΦΑΑ.