«Εμβολιαστείτε όλοι, κινδυνεύουμε» - Μήνυμα του Ιατρικού Συλλόγου, υπολείπεται η Δυτ. Ελλάδα

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού της Δυτικής Ελλάδας ανησυχούν ιδιαίτερα τον ιατρικό κόσμο. Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών προειδοποιεί ότι αυτό προμηνύει ένα τέταρτο πανδημικό κύμα τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, υπάρχουν περιοχές στις οποίες παρατηρείται μειωμένη προσέλευση για τους εμβολιασμούς και απόκλιση από τον μέσο όρο.

Ανάμεσα στις 14 περιφερειακές ενότητες, από τις συνολικά 74 της χώρες, που εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού είναι η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία. Η Αχαΐα είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο.    

«Υπάρχει μία διαφαινόμενη αντίσταση σε πολίτες να εμβολιαστούν. Πέραν του ότι όσοι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, είναι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν προστατεύεται ο ανεμβολίαστος από το τείχος ανοσίας που πιστεύει ότι αναπτύσσεται γύρω του από τους άλλους που εμβολιάζονται»

επισημαίνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου και εξηγεί:

«Για να αναπτύξουμε τείχος ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80-90% όλου του ελληνικού πληθυσμού. Από αυτό το ποσοστό απέχουμε πάρα πολύ ακόμα. Ηδη είμαστε από τις χώρες που έχουν μικρό ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών. Αν συνεχιστεί αυτό το κλίμα άρνησης θα φτάσουμε στο φθινόπωρο, οπότε θα ξεσπάσει μεγάλο πανδημικό κύμα».

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου επισημαίνει: «Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις.

Ηδη έχουμε μία μικρή δεξαμενή μεταλλάξεων και στη χώρα μας. Το δυστύχημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε την έκτασή της διότι δεν έχουμε μεγάλη γονιδιοματική επιτήρηση.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά αυτών των μεταλλάξεων, όπως και το αν καλύπτονται ή όχι από τα εμβόλια. Επομένως, πρέπει να αξιοποιήσουμε ότι έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας για να προστατευτούμε».

Παράλληλα, η κ. Μαστοράκου αναφέρεται και στον μύθο που επικρατεί σε σχέση με τους εμβολιασμένους και τη μη χρήση μάσκας.

«Ολοι πρέπει να φοράμε μάσκα. Οι εμβολιασμένοι οφείλουν να προστατεύουν τους ανεμβολίαστους διότι δεν έχουμε ακόμα το απαιτούμενο τείχος ανοσίας. Επομένως και οι εμβολιασμένοι πρέπει να κάνουν υπομονή και να τηρούν όλα τα μέτρα προφύλαξης».