Στο "Σπίτι του Νερού" η ΚοινοΤοπία(ΦΩΤΟ)
Επίσκεψη γνωριμίας στο Σπίτι του Νερού (Κέντρο Πληροφόρησης για την εξοικονόμηση του νερού) πραγματοποίησε η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία.
Το Σπίτι του Νερού (Water House) της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Πάτρας (ΑΔΕΠ) Α.Ε. γνώρισαν με τη συνδρομή και ξενάγηση του Λευτέρη Αλεξόπουλου Βιολόγου - Περιβαλλοντολόγου και της Μαρίας Μιχαλοπούλου Μηχανικού Περιβάλλοντος. Βασικός σκοπός του Κέντρου είναι η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής και της αειφορικής χρήσης του νερού στην καθημερινότητα.
Στη συζήτησε που παρήχθη έγιναν αναφορές για το πρόβλημα της έλλειψης του νερού σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και για τις δυσοίωνες προοπτικές του. Σήμερα 1 στους 6 ανθρώπους (1,1 δις) δεν έχει πρόσβαση σε νερό, σε 30 χρόνια, λόγω αύξησης του πληθυσμού, άλλα 2,1 δις ανθρώπων υπολογίζεται ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ανεπάρκειας νερού. Για τα 5000 παιδιά (<5) που πεθαίνουν κάθε μέρα από ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένο νερό συγκρίνοντας την πλεονεκτική θέση μας και την κατασπατάληση του νερού που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή.
Αναφέρθηκαν παραδείγματα εξοικονόμησης όπως:
· Ποτίζουμε τον κήπο μας νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαμηλότερες. Αυτό μειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτμιση
Εάν διαπιστώσουμε κάποια διαρροή στη βρύση, ειδοποιούμε αμέσως τον κατάλληλο τεχνικό να την επιδιορθώσει. Κάθε σταγόνα που χάνεται άσκοπα είναι πολύτιμη.
Χρησιμοποιούμε ένα ποτήρι για να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν παίρνουμε καινούριο κάθε φορά που διψάμε.
Δεν αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή, όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, ξυριζόμαστε ή πλένουμε τα χέρια μας
Αντικαθιστούμε το καζανάκι της τουαλέτας με κάποιο που διαθέτει δυνατότητα διπλής ροής
Τέλος υπήρξαν προβληματισμοί από τις πρόσφατες διακοπές νερού στην περιοχή μας -ενθυμούμενοι οι μεγαλύτεροι το υφάλμυρο νερό που κατέληγε στις βρύσες στο όχι και τόσο μακρινό 1986- αναλογιζόμενοι πόσο προσπαθούμε και διαφυλάσσουμε το πολύτιμο αυτό αγαθό ως είδος εν ανεπαρκεία και υποσχέθηκαν να κάνουν κάτι περισσότερο αν θέλουμε να απολαμβάνουμε το ευεργετικό αυτό αγαθό και στο μέλλον.