Στους… δρόμους η Δυτική Αχαΐα λόγω σεισμού

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη, τέσσερα χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη, τέσσερα χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό

Καθολική ήταν την Παρασκευή η συμμετοχή στην πανδημοτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοκρατίας της Κάτω Αχαΐας με αφορμή τη θλιβερή επέτειο του μεγάλου καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Κάτω Αχαΐα και ολόκληρη τη Δυτική Αχαΐα στις 8 Ιουνίου του 2008 και την εγκατάλειψη της περιοχής, από τους αρμόδιους και την Πολιτεία.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία διοργανώθηκε από το Δήμο Δυτικής Αχαΐας σε υλοποίηση ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, συμμετείχε ολόκληρος ο Δήμος - του οποίου την Παρασκευή οι υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές - με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ανδρέα Παναγιωτόπουλο αλλά και τον Αθανάσιο Ραυτακόπουλο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Συμμετείχαν ακόμη ο Εμπορικός Σύλλογος Δύμης και όλοι οι φορείς της περιοχής καθώς και αρκετοί πολίτες. Η πανδημοτική συγκέντρωση κατέληξε ομόφωνα στην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

«Συμπληρώνονται σήμερα τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τον καταστροφικό για την πόλη της Κάτω Αχαΐας και για ολόκληρη την περιοχή σεισμό. Σεισμό με ανθρώπινα θύματα. Σεισμό που άφησε την πόλη χωρίς δημαρχείο, χωρίς εκκλησία, χωρίς σχολεία. Σεισμό που κατέστρεψε πολλά σπίτια στην Κάτω Αχαΐα. Σεισμό που έπληξε ανεπανόρθωτα την εμπορική ζωή και τον εμπορικό κόσμο της Κάτω Αχαΐας. Σεισμό που επέφερε πολύ μεγάλες ζημιές σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια σε όλη την περιφέρεια του δήμου. Σεισμό που κατέστρεψε τις εκκλησίες και τα σχολεία των χωριών. Μετά τις αρχικές περιορισμένες παροχές του ΤΑΣ προς τους σεισμοπλήκτους, οποιαδήποτε διαδικασία κρατικής αρωγής διακόπηκε και μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος που να εξασφαλίζει μια συνεχή, ομαλή και απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης εκ μέρους του ΤΑΣ προς τους πληγέντες και δικαιούμενους αρωγής κατοίκους της περιοχής μας. Χρηματοδότησης, που η άμεση εξασφάλισή της και η παραπέρα συνέχισή της είναι απολύτως αναγκαία για να πάρει η περιοχή μας μιαν οικονομική «ανάσα».

Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά και παρά τις εξαγγελίες και υποσχέσεις των τότε κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και των τότε αντιπολιτευομένων και στη συνέχεια αναλαβόντων τη διακυβέρνηση - και με πρόσχημα την εν τω μεταξύ ενσκήψασα κρίση - κανένα πρόγραμμα και σχέδιο ανασυγκρότησης δεν εκπονήθηκε για την σεισμόπληκτη περιοχή μας, όπως είχε γίνει στο παρελθόν για άλλες περιοχές (Καλαμάτα, Αίγιο, κ.λ.π).

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις, επισκέψεις και παραστάσεις που πραγματοποιήσαμε σε υπουργούς, υφυπουργούς και σε κάθε αρμόδιο κυβερνητικό ή υπηρεσιακό παράγοντα η κατάσταση παραμένει ίδια.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, ο δήμος μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στέγασης των υπηρεσιών του, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του δήμου, να δυσχεραίνεται και να καθυστερεί η οργανωτική του ανάπτυξη και φυσικά να «στραγγαλίζεται» ο δήμος οικονομικά από το δυσβάσταχτο βάρος των ενοικίων που είναι υποχρεωμένος να πληρώνει για τις στεγαστικές του ανάγκες.

Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά οι πολίτες του δήμου μας, οι επαγγελματίες, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι βιώνουν πιο έντονα από όλους την κρίση και την εργασιακή ανασφάλεια.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, οι πολίτες του δήμου μας αγωνιούν όλο και πιο πολύ για την επιβίωση τη δική τους και των οικογενειών τους.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια, μετά οι πολίτες του δήμου μας βιώνουν ένα πρωτόγνωρο αίσθημα ανασφάλειας από την ανεξέλεγκτη εισροή και κυκλοφορία των μεταναστών στην περιοχή, γεγονός που ευνοεί την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.

Εκφράζουμε τη δικαιολογημένη αγανάκτησή μας και τη βροντερή διαμαρτυρία μας προς πάσα κατεύθυνση για την παντελώς άδικη μεταχείριση την οποία υφίσταται η περιοχή μας από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς.

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στην ισοπολιτεία και στην ίση μεταχείριση.

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας να τύχουμε της ίδιας αντιμετώπισης με αυτή που είχαν άλλες σεισμόπληκτες πόλεις και περιοχές στο παρελθόν.

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στην εκπόνηση σχεδίου ανασυγκρότησης για την περιοχή μας και στην κάθε είδους κρατική βοήθεια και συμπαράσταση προκειμένου να λύσουμε οριστικά το στεγαστικό πρόβλημα του δήμου μας με την ανέγερση νέου σύγχρονου Δημαρχείου.

Η πανδημοτική συγκέντρωση αποφάσισε επίσης, «την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συνάντηση των Δημάρχων των σεισμόπληκτων Δήμων και παράσταση διεκδίκησης στον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Ιονίου και Δυτικής Ελλάδος, την επιδίωξη με κάθε τρόπο, αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας της Κάτω Αχαΐας με σκοπό την πλήρη υγειονομική κάλυψη των ανέργων και ανασφάλιστων συμπολιτών μας, αλλά και την επιδίωξη, επίσης με κάθε τρόπο αναβάθμισης του Α.Τ. Κάτω Αχαΐας (δημιουργία τμήματος ασφάλειας – τροχαίας και λοιπών υπηρεσιών) ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών».

Οι συγκεντρωμένοι μετέβησαν όλοι μαζί στην διασταύρωση της παλαιάς οδού Πατρών-Πύργου με τη Νέα Εθνική Οδό όπου έκλεισαν για λίγα λεπτά της ώρας συμβολικά το δρόμο και έστειλαν με μεγαλύτερη σαφήνεια και ένταση το μήνυμα της διαμαρτυρίας τους.

Τέλος οι συγκεντρωθέντες - διαμαρτυρόμενοι μετέβησαν ομαδικώς στο χώρο συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος και πραγματοποίησαν παράσταση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας την ώρα που αυτό συνεδρίαζε και επέδωσαν στον περιφερειάρχη και σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους το παραπάνω ψήφισμα.