Για πρώτη φορά η Πάτρα θα φιλοξενήσει το Διαβητικό χωριό στις 13-14-15 Νοεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, όπως έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) σε μια προσπάθεια ενημέρωσης πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης επιπλοκών του σακχαρώδη Διαβήτη.
Δράσεις θα διεξαχθούν στην πλατεία Γεωργίου με σκοπό την εγρήγορση των πολιτών και την ευαισθητοποίηση του κοινού καθώς συντελούν στην αποτροπή του στιγματισμού των ατόμων που πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση.
Το Διαβητικό χωριό έρχεται μετά τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με το Δήμο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πατρών όπως επίσης σ αυτό συμμετέχουν και τοπικοί φορείς.
Το Επιστημονικό πρόγραμμα του «Διαβητικού Χωριού» θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο PatrasPalace την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, από τις 16:00 το απόγευμα, σε δύο αίθουσες, μία για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και μία για το Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2.
Σε κάθε αίθουσα θα υπάρχουν 3 γενικές θεματολογίες όπου για την κάθε γενική θεματολογία θα αναπτύσσονται 2 «επεξηγηματικά» θέματα από Ειδικούς Επιστήμονες που θα ορίσουν από κοινού τα μέλη της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής.
Ο χρόνος που θα διαρκέσει η κάθε ενότητα από τις 3 γενικές θεματολογίες, θα είναι 40 λεπτά, δηλαδή, 15 λεπτά στον κάθε επιστήμονα να αναπτύξει το «επεξηγηματικό» θέμα του και 10 λεπτά για τυχόν ερωτήσεις. Έτσι το πρώτο μέρος θα έχει διάρκεια 2ωρών.
Στο δεύτερο μέρος και συγκεκριμένα στο πίσω μέρος των δύο αιθουσών θα υπάρχουν έξι τραπέζια (6), σε καθένα από τα οποία θα αναπτύσσεται το κάθε ένα από τα «επεξηγηματικά» θέματα. Το κάθε «στρογγυλό τραπέζι» θα φιλοξενεί 10 έως 15 άτομα με διαβήτη (εκπαιδευόμενοι) και έναν Ειδικό Επιστήμονα, ανάλογα με την θεματολογία.
Ο Ειδικός Επιστήμονας θα αναπτύσσει μια ολιγόλεπτη εισήγηση (μέγιστης διάρκειας 5 λεπτών) και στη συνέχεια θα πραγματοποιείται συζήτηση με τους «εκπαιδευόμενους», ώστε να τεθούν οι προβληματισμοί τους, οι απορίες τους, οι ανησυχίες τους, η καθημερινότητά τους, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα συζήτησης.
Ολοκληρώνοντας τα 40 λεπτά, ο «Ειδικός Επιστήμονας» από κοινού με έναν «Εκπαιδευόμενο» θα αναγνώσουν τα καταγεγραμμένα συμπεράσματα του τραπεζιού τους στα υπόλοιπα τραπέζια της αίθουσας (το ίδιο θα γίνει από κάθε τραπέζι).
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των συμπεράσματα των, προβλεπόμενης διάρκειας 30 λεπτών, θα ακολουθήσει διάστημα 20 λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα απαντηθούν ερωτήματα των «εκπαιδευόμενων» από τραπέζια με διαφορετική θεματολογία
«Διαβητικό» Χωριό 2015
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ:
ΒΥΘΟΣΚΟΠΗΣΗ, ΣΠΕΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ, ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ, ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΟΜΕΝΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ.
Η συμμετοχή όλων των πολιτών είναι απαραίτητη και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και των οικογενειών τους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ένα παράδειγμα μας φανερώνει πως στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται ότι δαπανώνται κάθε χρόνο περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τις παθήσεις του διαβητικού ποδιού, με το συνολικό ετήσιο κόστος του σακχαρώδη διαβήτη να αγγίζει τα 116 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη λύση του περιορισμού των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη. Τέτοιες δράσεις όπως το Διαβητικό χωριό βοηθούν στην πρόληψη και στην αποφυγή δυσάρεστων συνεπιών. Προσέχοντας το σάκχαρο αποφεύγουμε τις αιματηρλες συνέπειες των επιπλοκών που επηρεάζουν το άτομο τόσο σε προσωπικό επίπεδο τόσο και σε κοινωνικό. Ακόμη και η οικονομικότερη διαχείριση του διαβήτη για ένα οργανωμένο Κράτος είναι η ρύθμιση του ασθενούς.