Στην ενεργειακή αναβάθμιση του ΠΓΝΠ αποσκοπεί η Περιφέρεια Δ.Ε(ΦΩΤΟ)
Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια», με σύγχρονες μεθόδους και υλικά, για τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης, εξήγγειλε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) με θέμα την ευαισθητοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων για την δωρεά μυελού των οστών.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο, προβλέπονται δράσεις για ενεργειακά αποδοτικότερα προϊόντα, κτίρια και υπηρεσίες.
«Η μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας στα δημόσια κτίρια μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης, μπορεί να απελευθερώσει δημόσιους πόρους για άλλα έργα. Επιπλέον, συμβάλλει στην αλλαγή συμπεριφοράς όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας από τους πολίτες» υπογράμμισε ο Απ. Κατσιφάρας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Υγείας ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας σημείωσε ότι: «Για εμάς είναι επιτακτική η ανάγκη να διασφαλισθεί μια κοινωνική αλληλεγγύη για όλους τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας με στοχευμένες πολιτικές. Οι κατευθύνσεις που έχει η Περιφέρεια είναι δύο και αυτές αφορούν στην πρόληψη μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσεων και την ενίσχυση των υποδομών για την υγεία και την περίθαλψη», ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει για τη ζωή των συνανθρώπων μας να γίνουμε όλοι εθελοντές δότες μυελού των οστών: «Αν γίνουμε δότες, κυριολεκτικά χαρίζουμε ζωή στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες αιματολογικές παθήσεις. Πρέπει όλοι να ενημερωθούμε σωστά για το τι είναι και να ενταχθούμε στην δεξαμενή των εθελοντών. Να συνειδητοποιήσουμε πως σήμερα μπορεί να είναι κάποιος που δε γνωρίζουμε και να χρειάζεται τη βοήθειά μας και αύριο να είναι ένας δικός μας άνθρωπος».
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες υποδομές που έχουν κατασκευαστεί σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του ΕΣΠΑ, όπως το νοσοκομείο Αγρινίου κ.α., καθώς και στο γενικότερο σχεδιασμό για αναβάθμιση των κοινωνικών δομών και των δομών υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο και σεβασμό πάντα στο περιβάλλον, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας».
«Τόσα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2008 που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα το Νοσοκομείο ‘Αγ. Ανδρέας’», όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, «επιτέλους, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε πως το πολυώροφο κτίριο ολοκληρώνεται και άμεσα θα παραδοθεί προς χρήση, ενώ συνεχίζουμε να πιέζουμε προς κάθε αρμόδιο για την ορθή στελέχωσή του, ώστε να είναι λειτουργικό για τους συμπολίτες μας από την πρώτη μέρα».
Σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνης Χαροκόπος, που στήριξε οργανωτικά την Ημερίδα, τόνισε την αναγκαιότητα προσέλκυσης νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει να προάγει ανάλογες δράσεις πάντα προς όφελος του πολίτη.
Το Σχέδιο Δράσης για την Υγεία που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως έχει προκύψει από τη διαβούλευση που έγινε με τους εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεις Ευαισθητοποίησης της Κοινωνίας για την Εθελοντική Αιμοδοσία, Δωρητές Δίκτυα Δωρητών, δράσεις ευαισθητοποίησης - ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων, Δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και προσυμπτωματικός έλεγχος, Δράσεις ευαισθητοποίησης και οργάνωση Ημερίδας για τους θεσμούς υιοθεσίας και αναδοχής παιδιού κ.α.
Τις κεντρικές ομιλίες έκαναν ο Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, αναπληρωτής καθηγητής – Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών Π.Γ.Ν.Π. και του ΚΕΔΜΟΠ «ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ» και η Χριστίνα Καρακωνσταντή, ενώ τον συντονισμό είχε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ιατρός Βιοπαθολόγος Σπύρος Καπράλος.