Στα 5 εκατ. ευρώ η διεκδίκηση της ΕΑΣ Αγρινίου από τα προγράμματα ΟΕΦ(ΦΩΤΟ)
Το… αμερικανικό όνειρο ετοιμάζεται να κυνηγήσει η ΕΑΣ Αγρίνιου με την ολοκλήρωση του εργοστασίου της «θυγατρικής» της ΑΜΦΙΓΑΛ τον Ιούνιο του 2015. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 6,7 εκατ. ευρώ που αφορά στην κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης γάλακτος, η δραστηριότητα της οποίας αρχικά θα περιορίζεται στην παραγωγής φέτας και κίτρινων τυριών.
Αν και προς το παρόν η εταιρία δίνει το γάλα των συνεργαζόμενων παραγωγών στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, για τη νέα σεζόν έχει υπογράψει συμφωνία με μεγάλη αμερικανική αλυσίδα για την εξαγωγή φέτας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου, κ. Θωμά Κουτσουπιά στόχος του νέου εγχειρήματος είναι η στήριξη της κτηνοτροφίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας που μετρά περισσότερα από 1 εκατ. αιγοπρόβατα και 7.500 κτηνοτρόφους, εκ των οποίων οι 6.000 είναι μέλη της ΕΑΣ.
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις με 148 παραγωγούς και η ποσότητα εισκομιζόμενου γάλακτος ανήλθε το 2014 στους 850-1.000 τόνους. «Όταν η νέα μονάδα μπει σε πλήρη λειτουργία –σε βάθος τριετίας- οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 2.000-3.000, η εισκομιζόμενη ποσότητα γάλακτος τους 20.000 τόνους, η παραγωγή τους 5.400 τόνους φέτας και κίτρινων τυριών και ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ», σημειώνει ο κ. Κουτσουπιάς.
Από την παραγώμενη ποσότητα των τυριών, το 80% θα εξάγεται και μόλις το 20% θα κατευθύνεται στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσουπιά μέσω της ΑΜΦΙΓΑΛ μπορεί να τριπλασιαστεί η παραγωγή ζωοτροφών και να αναπτυχθεί ένα ισχυρό brand που θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση της περιοχής. Αγκάθι βέβαια για την κτηνοτροφία του νομού Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί η «εξαφάνιση» των επιλέξιμων βοσκοτόπων με βάση το νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος οι Αιτωλοακαρνάνες κτηνοτρόφοι δήλωναν 2,2 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπους για να πληρωθούν τις εξισωτικές αποζημιώσεις, με την εφαρμογή του νέου κανονισμού οι εκτάσεις αυτές περιορίστηκαν μόλις στα 500.000 στρέμματα.
Για τον πρωτογενή τομέα, γενικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Κουτσουπιάς σε ομάδα δημοσιογράφων που επισκέφθηκαν το Αγρίνιο, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι τράπεζες έχουν κλείσει εδώ και χρόνια τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι καταθέσεις των αγροτών ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ που είναι ο συνολικός δανεισμός του κλάδου . Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια του αγροτικού κόσμου, ο κ. Κουτσουπιάς επεσήμανε ότι όταν έγινε ο διαχωρισμός της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» οι επισφάλειες παραγωγών και συνεταιρισμών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν και στην ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν ξεπερνούσαν τα 360 εκατ. ευρώ σε σύνολο 5,5 δισ. ευρώ.
Παραγωγικές μονάδες
Εκτός όμως από την ΑΜΦΙΓΑΛ και το εργοστάσιο ελαίων, η ΕΑΣ Αγρινίου διαθέτει και μονάδα ζωοτροφών, μηδικής, βιομηχανικά σφαγεία και ξηραντήρια καλαμποκιού. Αναλυτικά, το εργοστάσιο ζωοτροφών έχει δυναμικότητα ετήσιας παραγωγής 20.000 τόνων, ενώ αυτό της μηδικής 4.000 τόνων. Για το εργοστάσιο αυτό έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την μείωση του κόστους λειτουργίας και επεξεργασίας της μονάδας έως και 60%, ενώ στόχος της διοίκησης είναι η επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας της με την παραγωγή νέων προϊόντων.
Επιπλέον, η Ένωση Αγρινίου διαθέτει και ξηραντήρια καλαμποκιού δυναμικότητας 50.000 τόνων ετησίως, ενώ η δυνατότητα συγκέντρωσης και αποθήκευσης του σε σιλό δεν ξεπερνά τους 12.000 τόνους. Την ίδια ώρα, έχει υπογράψει αποκλειστική συνεργασία με την ινδική εταιρία, Sun fruits με σκοπό την διερεύνηση και την ανάπτυξη της καλλιέργειας στέβια στην Ελλάδα, καθώς και τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας και παραγωγής τελικού προϊόντος σακχαριτών στο Αγρίνιο. Ήδη, στην περιοχή καλλιεργούνται 1.000 στρέμματα του γνωστού γλυκαντικού από 200 παραγωγούς, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός τραγουδιστής, Σάκης Ρουβάς.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι όμως και η παρουσία της ΕΑΣ Αγρινίου στη ρωσική αγορά μέσω στης συμμετοχής της σε κοινοπραξία με την επωνυμία DHMHTRA S.A για πωλήσεις νωπών αγροτικών προϊόντων στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ρωσίας, Bitza Park. Πρόκειται για μια από τις μόλις 30 ελληνικές εταιρίες που συμμετέχουν στην επένδυση συνολικού ύψους 2,8 δισ. δολαρίων και η μοναδική εταιρία εμπορίας τροφίμων. Η DHMHTRA S.A, στην οποίες συμμετέχουν με ποσοστό 25% οι ΕΑΣ Αγρινίου, ΕΑΣ Λακωνίας, ΕΑΣ Αμικλών και ΑΣ Αχελώος, εισήλθε στη συγκεκριμένη αγορά πριν από περίπου ένα χρόνο και ο τζίρος της τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διαμορφώθηκε στα 2 εκατ. ρούβλια.
Υπηρεσίες
Τέλος, η ΕΑΣ Αγρινίου παρέχει ευρεία γκάμα υπηρεσιών στους αγρότες, όπως: το Τμήμα Λογιστικής Εξυπηρέτησης με στόχο την καλύτερη και ομαλότερη ένταξη των αγροτών στο νέο καθεστώς εξυπηρετεί περίπου 523 παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής το Τμήμα Επιδοτήσεων, το οποίο αναλαμβάνει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, την Εξισωτική Αποζημίωση και την Επιστροφή ΦΠΑ το Τμήμα Συντήρησης των φωτοβολταϊκών, με στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό 18 ατόμων και εξοπλισμό αξίας 500.000 ευρώ για τον καθαρισμό και την συντήρηση των πάρκων, βάσει των 20ετων συμβάσεων συντήρησης που έχει συνάψει η ΕΑΣ με τους παραγωγούς το Τμήμα Αγροτικών μελετών για την κάλυψη των απαιτήσεων των προγραμμάτων της νέας ΚΑΠ 2007-2013 και την ορθή πληροφόρηση των εν δυνάμει αγροτών που θέλουν να ενταχθούν στον κλάδο.
ΒΟΧ: 5 εκατ. ευρώ διεκδικεί από τα νέα προγράμματα ΟΕΦ
Στα άμεσα σχέδια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγρινίου είναι, και η δημιουργία Ομάδων Παραγωγών (ΟΠ) σε εσπεριδοειδή, καλαμπόκι και μηδική με στόχο να ξεπεράσει τα 10.000 μέλη.
Μάλιστα, μόλις πέρυσι προχώρησε στη σύσταση ΟΠ Ελιάς και Ελαιολάδου, στην οποία συμμετέχουν ήδη 5.390 μέλη, και αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα παραγωγών στη χώρα. Όσον αφορά στις ποσότητες επιτραπέζιας ελιάς που παράγει η ΕΑΣ Αγρινίου ανέρχεται στους 2.700 τόνους και στόχος της για το τέλος του 2015 είναι να διαμορφωθεί στους 3.500 τόνους και στην τριετία στους 8.000-10.000 τόνους.
Οι αγορές απορρόφησης του προϊόντος είναι η Γερμανία, η Ιταλία και το Βέλγιο και ο τζίρος της Ένωσης από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα το 2014 ανήλθε στα 500.000 ευρώ. Ο κ. Κουτσουπιάς εκτιμά ότι το 2015 οι πωλήσεις από την επιτραπέζια ελιά θα αγγίξει τα 3,5-4 εκατ. ευρώ και σε τρία χρόνια θα «απογειωθούν» στα 10 εκατ. ευρώ. Σχετικά με την τιμή παραγωγού, αυτή διαμορφώνεται στα 0,60 ευρώ στα 200 κομμάτια για την πράσινη ελιά και στα 1,20 ευρώ τα 200 κομμάτια για την ποικιλία Καλαμών.
Στο μεταξύ, με στόχο την οργάνωση της παραγωγής της σε σύγχρονες βάσεις και τη βελτίωση της ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς η Ένωση Αγρινίου για μια ακόμα τριετία (2015-2018) μέσω του νέου προγράμματος εργασίας ΟΕΦ (Ομάδα Ελαιουργικών Φορέων) διεκδικεί 5 εκατ. ευρώ. «Από τα 5 εκατ. ευρώ τα 2,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τις ανάγκες των ελαιοπαραγωγών (εξοπλισμός, εκπαίδευση, ολοκληρωμένη διαχείριση) και τα υπόλοιπα για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου βρώσιμων ελιών», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης. Ο εκσυγχρονισμός αγορά στη συμπλήρωση και ολοκλήρωση των γραμμών μικροσυσκευασίας (βάζο, μπολ κ.α.) και παστερίωσης. Επισημαίνεται ότι η ΕΑΣ εφαρμόζει ήδη σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης σε τουλάχιστον 1.200 ελαιοπαραγωγού, καθώς και συστήματα ασφάλειας τροφίμων και ιχνηλασιμότητας, ενώ προμηθεύεται με πάγιο εξοπλισμό για τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας και εγκαθιστά μονάδα βιολογικού καθαρισμού στις εγκαταστάσεις της για τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης τη μονάδας μεταποίησης της ελιάς.
Αναφορικά με το νέο πρόγραμμα εργασίας ΕΟΦ 2015-2018, ο κ. Κουτσουπιάς -με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ- καλεί την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην αξιολόγηση των φακέλων λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την χρηματοοικονομική αξιοπιστία του κάθε φορέα. Ο ίδιος υπογράμμισε όταν υπήρξαν οργανώσεις που εξασφάλισαν δια της…πλαγίας οδού τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μεγάλη συμβουλευτική εταιρία του αγροδιατροφικού τομέα έδωσε η ίδια εγγυητικές επιστολές σε κάποιες οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται προκειμένου να μπορέσουν να καταθέσουν το φάκελό τους.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τη νομοθεσία, καθώς σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, «δε γίνονται αποδεκτά σχέδια συμβάσεων με αναδόχους εταίρους, μέλη ή μισθολογικά εξαρτώμενους από την οργάνωση, εφόσον εξαντλείται ο διαθέσιμος χρόνος απασχόλησής τους στην ΟΕΦ». Σημειώνεται ότι τα νέα προγράμματα εργασίας ΟΕΦ 2015-2018 είναι ύψους 44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 33 εκατ. ευρώ κοινοτική συμμετοχή, ενώ οι 71 φορείς που έχουν καταθέσει φακέλους διεκδικούν περίπου 96 εκατ. ευρώ.