"Πετσόκομα" στο κλάδεμα δέντρων(ΦΩΤΟ)
Με μακροσκελή ανακοίνωση και μία σειρά φωτογραφιών η "Κοινο-Τοπία" της Πάτρας, κατηγορεί την δημοτική αρχή και τα συνεργεία πρασίνου για αλόγιστο κλάδεμα των δέντρων σε σημεία όπως στην Έλληνος Στρατιώτου και στην Ηρώων Πολυτεχνείου.
Ειδικότερα αναφέρει:
"Παρόλο που βρισκόμαστε στο τέλος της άνοιξης και τα δέντρα είναι πλέον γεμάτα χυμούς, η Δημοτική αρχή Πάτρας συνεχίζει την απαράδεκτη αισθητικά, επιστημονικά και περιβαλλοντικά πρακτική του δραστικού «κλαδέματος» δέντρων και δεντροστοιχιών.
Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι μια κατακρεούργηση ολόκληρων κύριων κλάδων, ακόμη και του κεντρικού κορμού, ενώ μετά το κόψιμο δε μπαίνει καν το υλικό προστασίας, αφήνοντας τα δέντρα εκτεθειμένα στους μύκητες, δηλαδή στον πρόωρο θάνατο.
Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν διατυπώσει τις απόψεις τους εδώ και χρόνια. Η κόμη του δέντρου με το φύλλωμά της είναι η πηγή όλων των ευεργετικών επιδράσεων στον άνθρωπο. Συνεπώς οποιαδήποτε κλάδευση χωρίς ιδιαίτερο λόγο και σε λάθος χρόνο της κόμης είναι σφάλμα γιατί μειώνει τη ζωτικότητα του δένδρου ως συνόλου.
Όσο πιο συχνές είναι οι κλαδεύσεις και όσο πιο έντονες γίνονται, τόσο περισσότερες πληγές δημιουργούνται, με αποτέλεσμα να δίνεται ευκαιρία σε χιλιάδες μύκητες και βακτήρια να προσβάλλουν τα δέντρα. Όσο το δυνατόν σε λιγότερο κλάδεμα υπόκεινται, τόσο περισσότερο και για μακρύτερο χρόνο διατηρούνται τα δένδρα υγιή τουλάχιστον τα μη οπωροφόρα.
Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που το κλάδεμα είναι απαραίτητο. Για αποκατάσταση ζημιών της κόμης τους, για τη μείωση του βάρους της κόμης μετά από απώλεια ριζών, για λόγους ασφαλείας και σταθερότητας σε γέρικα δένδρα, σε περιπτώσεις πολύ πυκνής κόμης ή νεκρωμένων κλάδων.
Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό στην Πάτρα οι πρακτικές αυτές καταστρατηγούνται συστηματικά με αποτέλεσμα να βλέπουμε δέντρα χωρίς κλαδιά. Αφανίζονται, έτσι, ολόκληρες δενδροστοιχίες και αφήνονται μόνο οι κορμοί τους, ενώ η φυσική ομορφιά των παλιών δρόμων χάνεται επηρεάζοντας αρνητικά και το μικροκλίμα της περιοχής από τη μείωση του πρασίνου.
Το ισοπεδωτικό κλάδεμα των δέντρων στους δρόμους της πόλης, μειώνει την ομορφιά, το οξυγόνο και τη δροσιά ιδιαίτερα χρήσιμη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Πάτρα του μπετόν και της ασφάλτου αλλά και μια φυσική προστασία από την ηχορρύπανση.
Η πόλη μας είναι μια σύγχρονη τσιμεντούπολη με ελάχιστο πράσινο και λίγους αστικούς ελεύθερους πράσινους χώρους. Η αντιστοιχία πρασίνου ανά κάτοικο πολύ κάτω από την κατώτερη διεθνώς παραδεκτή, που είναι 10 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο πρέπει να μας προβληματίσει. Κι αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει και να αναστραφεί.
Αυτό φυσικά δε γίνεται πετσοκόβοντας τα δέντρα και μάλιστα με την ευθύνη της δημοτικής αρχής που έπρεπε να πρωτοστατούσε όχι μόνο στη διατήρηση και ανάπτυξη του πρασίνου στους δημόσιους και δημοτικούς αλλά και στους ιδιωτικούς χώρους".