Ορατός ο κίνδυνος ασθενειών λόγω σκουπιδιών στον Πύργοπ

Τυφοειδής πυρετός, δυσεντερία, φυματίωση, πανώλη, σαλμονέλωση, λεπτοσπίρωση και άλλες ασθένειες, που εμφανίζονται μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες, απειλούν τους πολίτες και επισκέπτες στον Δήμο Πύργου και δημιουργούν παράλληλα τις προϋποθέσεις πρόκλησης επιδημικών καταστάσεων. Αυτοί, είναι μερικοί από τους άμεσους κινδύνους που απορρέουν από την πολύμηνη συσσώρευση των απορριμμάτων στον ιστό της πόλης, σύμφωνα με την έκθεση του Καθηγητή Υγιεινής Μιχάλη Λεοτσινίδη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Υγιεινής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία δημοσιεύει το patrisnews.com.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου - Ολυμπίας, ζήτησε την επιστημονική θέση του Εργαστηρίου Υγιεινής, σχετικά με τους κινδύνους με τους οποίους μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι οι πολίτες, λόγω της πολύμηνης συσσώρευσης των απορριμμάτων. Η Έκθεση του κ.Λεοτσινίδη είναι άκρως ανησυχητική και αποτέλεσε την αφορμή για την σύσκεψη - για μια ακόμα φορά - των προέδρων του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου - Ολυμπίας Νίκου Κατσαρού, του Οδοντιατρικού ΣυλλόγουΑλέκου Γαλανόπουλου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρη Θεοδωρόπουλου, του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρη Δημητρουλόπουλου και των Πολιτικών Μηχανικών Βασίλη Κανελλόπουλου, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη και τα χωριά του Δήμου Πύργου από την πολύμηνη συσσώρευση των απορριμμάτων και την ανυπαρξία οποιασδήποτε προοπτικής άμεσης επίλυσης του προβλήματος. 

Ενόψει…επιδημικών καταστάσεων

Όπως προκύπτει από το κείμενο της Έκθεσης, και επισημαίνουν οι εκπρόσωποι τωνΕπιστημονικών Φορέων του Πύργου,  η κατάσταση είναι πλέον δραματική  και αναμένεται να λάβει  εκρηκτικές διαστάσεις  με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας λόγω  εποχής. Οι ασθένειες που απειλούνται σε βάρος των πολιτών, και οι οποίες συνδέονται άμεσα με την αύξηση  του πληθυσμού των εντόμων και των τρωκτικών, καθώς επίσης με την αερόβια και αναερόβια ζύμωση των απορριμμάτων, εμφανίζονται μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες, απειλούν τους κατοίκους και επισκέπτες και δημιουργούν τις προϋποθέσεις πρόκλησης επιδημικών καταστάσεων.

Τι «λέει» η Έκθεση…

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου - Ολυμπίας, για μια ακόμα φορά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση αυτή για τη δημόσια υγεία. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα την Έκθεση του Καθηγητή Υγιεινής κ.Λεοτσινίδη,στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

1. Κίνδυνοι που απορρέουν από την αύξηση του πληθυσμού των εντόμων, κυρίως μύγας, καθώς και των ποντικών

Α. Οι μύγες και κυρίως αυτές του είδους της οικιακής μύγας, είναι ως γνωστόν φορείς πολλών ασθενειών. Οι κυριότερες ασθένειες που μεταδίδονται με τα διάφορα είδη μύγας είναι:

•Τυφοειδής πυρετός και παράτυφοι

•Δυσεντερία

•Εντερίτιδες

•Εντερικά παράσιτα

•Τράχωμα

•Φυματίωση

•Ασθένεια του ύπνου

•Τρυπανοσωμίαση

•Τριήμερος πυρετός (φλεβοτόμος)

•Μύαση (ανάπτυξη των προνυμφών της μύγας –αυτιά, μύτη- σε άτομα που αμελούν τη καθαριότητα.

   Με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας λόγω εποχής αναμένεται και εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού της μύγας.

Β. Όσον αφορά στους  ποντικούς είναι γνωστό ότι αυτοί αναπτύσσονται μεταξύ των άλλων σε αγροτικές περιοχές, στα εμπορικά τμήματα των πόλεων και στους ΑΚΑΛΥΠΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ. Επίσης από τη συχνότητα εμφάνισης εκτιμάται και η πυκνότητα πληθυσμού. Για παράδειγμα, μία η περισσότερες διελεύσεις ανά ημέρα ύστερα από προσεκτική και ήσυχη παρατήρηση υποδηλώνουν τη παρουσία 50 και άνω ατόμων. Τα πιο διαδεδομένα είδη είναι ο Νορβηγικός και Αλεξανδρινός ποντικός, οι οποίοι είναι φορείς πολύ σοβαρών ασθενειών όπως:

•Πανώλη

•Ενδημικός εξανθηματικός τύφος (οι ασθένειες αυτές μεταδίδονται από τον ποντικό στον άνθρωπο κυρίως με τον ψύλλο των ποντικών (Xenopsylla Cheopis).

•Σαλμονέλωση

•Αιμορραγικός ίκτερος

•Τριχινίαση

•Πυρετός από δάγκωμα ποντικών (Sodoku)

•Λεπτοσπίρωση

•Τουλαραιμία κλπ

   Επίσης συμβάλλουν στη μετάδοση τουλάχιστον 15 – 20 άλλων νόσων).

2.Κίνδυνοι από τα αέρια που παράγονται από την αερόβια κατ αρχήν και αναερόβια στη συνέχεια ζύμωση. Στα αέρια αυτά περιλαμβάνεται και μεθάνιο, το οποίο σχηματίζει εκρηκτικά μίγματα με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Θα μπορούσε κάθε μεγάλος σωρός να χαρακτηρισθεί σαν βραδυφλεγής βόμβα.

Στον Εισαγγελέα και στον Υπουργό Εσωτερικών

Κατόπιν αυτών, και επειδή είναι προφανές - αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους οι κ.κ Κατσαρός, Γαλανόπουλος, Θεοδωρόπουλος, Δημητρουλόπουλος και Κανελλόπουλος - το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι αρμόδιες αρχές σχετικά με την επίλυση του προβλήματος, εκφράζουν   την αγανάκτησή τους για το γεγονός  ότι μέχρι σήμερα δεν έχει  επιλυθεί  το συγκεκριμένο ζήτημα, που απειλεί άμεσα  την δημόσια υγεία  και έχει καταστρέψει  την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, προκαλώντας παράλληλα  σοβαρό πλήγμα  στην τουριστική της εικόνα.

Επίσης, αποφάσισαν ομόφωνα, να απευθυνθούν  στις ανώτατες  Δικαστικές και Εισαγγελικές Αρχές της χώρας, ζητώντας την παρέμβασή τους με σκοπό την ενίσχυση  των σχετικών  πρωτοβουλιών  των τοπικών Δικαστικών  και Εισαγγελικών  αρχών.

Τέλος, ζήτησαν συνάντηση  με  τον αρμόδιο  Υπουργό  Εσωτερικών,  προκειμένου να του εκθέσουν  την κατάσταση  στην οποία έχει σήμερα περιέλθει  ο Δήμος του Πύργου και να ζητήσουν την άμεση παρέμβασή του με σκοπό  την αντιμετώπιση  του προβλήματος  από την Πολιτεία.