Με πολλαπλές ελλείψεις αύριο η έναρξη των σχολείων στην Πάτρα
Πολλά βήματα πίσω σε ζητήματα της σχολικής στέγης και της λειτουργίας των σχολείων, που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν εν έτη 2015, τα οποία έχουν γίνει με κυβερνητική ευθύνη, κατέδειξε σήμερα ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Ο κ. Πελετίδης, αφού ευχήθηκε «καλή χρονιά» στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και στους εργαζόμενους, σημείωσε ότι οι κυβερνώντες βλέπουν τα παιδιά μας ως κόστος γι’ αυτό και καλούν τους γονείς να πληρώσουν!
Ο Δήμαρχος είπε ότι το υπουργείο μεταβιβάζει συνεχώς αρμοδιότητες για τα σχολεία στους Δήμους, χωρίς όμως να τις συνοδεύει με τους αντίστοιχους πόρους. Αντίθετα, τόνισε ο κ. Πελετίδης, η κυβέρνηση περικόπτει κατά 20% ακόμη τους πόρους και καλούμαστε με λιγοστό προσωπικό και λιγοστά κονδύλια να συντηρήσουμε τη σχολική στέγη και να λειτουργήσουν τα σχολεία.
Ο κ. Πελετίδης μάλιστα κάλεσε τους πολίτες να απαντήσουν σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική με την ψήφο τους στις εκλογές.
Νωρίτερα, μιλώντας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας Ανδρέας Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι φέτος τα πράγματα, από πλευράς πόρων, είναι χειρότερα και τόνισε ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση.
Η παρέμβαση του Κώστα Πελετίδη
"Η νέα σχολική περίοδος ξεκινά με παρόντα όλα τα προβλήματα που δυσκολεύουν, παρεμποδίζουν την ανάγκη όλα τα παιδιά να μάθουν γράμματα, να προκόψουν, να γίνουν η νέα προωθητική δύναμη για την κοινωνία μας.
Συσσωρευμένα προβλήματα που απαξιώνουν τη μόρφωση, στραγγαλίζουν κάθε διάθεση για μάθηση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
* Kενά εκπαιδευτικών (υπολογίζονται πάνω από 200 σ’ όλες τις βαθμίδες) που οδηγούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων με 30 μαθητές, υποβαθμίζοντας και την ενισχυτική διδασκαλία.
* Πλημμελής η υγιεινή και η καθαριότητα με τις προσλήψεις των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών/των να είναι στον «αέρα».
* Yπέργηρα και κακοσυντηρημένα κτίρια που δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες μάθησης, χωρίς αντικεραυνική προστασία, χωρίς σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό (σχολείο στεγάζεται σε κτίριο του 1870),με παντελή απουσία σύγχρονων χώρων αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.
* Mειωμένη σημαντικά η οικονομική επιχορήγηση από το κρατικό προϋπολογισμό για την συντήρηση και λειτουργία τους, αλλά και ανύπαρκτη την οικονομική επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών από τον ΚΑΠ, για τις λειτουργικές ανάγκες τους.
Όλα τα προαναφερόμενα, έχουν τη σφραγίδα της αντιλαϊκής επιδρομής των μνημονίων, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των αστικών κυβερνήσεων και σ’ αυτό τον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας.
Η πολιτική των περικοπών συνεχίζεται
Με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διατηρήθηκε και συνεχίζεται η πολιτική των περικοπών σ’ όλα τα επίπεδα στους δήμους, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής, της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, σε βάρος των δικαιωμάτων της λαϊκής οικογένειας.
Με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», στο δήμο της Πάτρας, παραχωρήθηκαν – με την ευθύνη συντήρησης, λειτουργίας τους
– 264 σχολεία όλων των βαθμίδων, με 240 κτίρια και 2100 αίθουσες διδασκαλίας (μαζί με τους ανάλογους κοινόχρηστους χώρους).
Σήμερα παρατηρείται το εξής φαινόμενο, παρά τις διαμαρτυρίες και τις αποκαλύψεις που γινόντουσαν, ότι με την εφαρμογή του θα είχε τραγικές συνέπειες για το δημόσιο σχολείο, όπως:
Με την απαγόρευση των αντικαταστάσεων των κενών στο προσωπικό του δήμου που συνταξιοδοτούνται, να φτάσουμε στο σημείο από 80 άτομα εξειδικευμένων εργαζομένων για την συντήρηση 190 σχολείων το 2009, να έχουν απομείνει μόνο 15 άτομα το 2015 για 267 σχολεία του νέου δήμου Πάτρας.
Επίσης να μειώνεται η οικονομική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τις επισκευαστικές ανάγκες των σχολείων στην (ΣΑΤΑ σχολειών πάνω από 70%) και στις σχολικές επιτροπές το κονδύλι για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, που αφορά απορρυπαντικά καθαριότητας, αναλώσιμα είδη, φως, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση να μειώνεται κατά 60%.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών και των υπαλλήλων του δήμου, με την τεράστια συνεισφορά των συλλόγων γονέων και των εκπαιδευτικών, αυτή η άθλια κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται, δεν ελέγχεται.
Ισχύει στο ακέραιο το «κάθε χρόνο και χειρότερα». Γι’ αυτό δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.
Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, που φορτώνει τις συνέπειες από την καπιταλιστική κρίση στις λαϊκές οικογένειες και διατηρεί τις περικοπές στους ευαίσθητους τομείς, όπως της παιδείας και του δημόσιου σχολείου, η κατάσταση θα χειροτερεύει.
Οι θέσεις της δημοτικής Αρχής
Καλούμε το εκπαιδευτικό κίνημα, τα εργατικά σωματεία, ειδικά τους γονείς, να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Με οργάνωση και αισιοδοξία να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που την υπηρετούν.
Η δημοτική Αρχή θα συμβάλει μ’ όλες τις δυνάμεις της, στην απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων και στην διεκδίκηση των ώριμων δίκαιων αιτημάτων –διεκδικήσεων, που αφορούν την παιδεία και το δημόσιο σχολείο όπως:
* Άμεση – έκτακτη – γενναία χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τις επισκευαστικές και λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.
* Κατάργηση του περιορισμού των προσλήψεων με σταθερές – μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά κα εργασιακά δικαιώματα.
* Άμεση κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών, καμία διδακτική ώρα χαμένη.
* Μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες και τους ανέργους για υλικά, αναλώσιμα, κ.α.
* Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μαθητές."