Καταρρίπτει με δήλωσή του τα περί ακύρωσης της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος

Για την κήρυξη όλου του δήμου Αιγιαλείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Για μεθοδευμένες και ένοχες παραλείψεις του δημάρχου στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων κάνει λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος που καλεί τον Θανάση Παναγόπουλο «να εγκαταλείψει την αδιέξοδη πολιτική του, να πάψει να ψεύδεται και να υλοποιήσει όπως επιβάλλει ο νόμος την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την κήρυξη όλου του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δήλωσή του.
Αναλυτικά η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες βράδυ από την παράταξη «Αιγιαλέων Πόλις» αναφέρει: «Ξεπερνά κάθε ανεκτό όριο πλέον η συμπεριφορά του κ΄.Παναγόπουλου απέναντι στους συμπολίτες μας και τις δημοτικές παρατάξεις.
Στην έκτακτη συνεδρίαση για τη μεταφορά των απορριμμάτων μου εστάλη η πρόσκληση για το Δ.Σ. μέσω e-mail σαράντα λεπτά πριν τη συνεδρίαση κι ενημερώθηκα τηλεφωνικά από το αρμόδιο γραφείο του δημοτικού συμβουλίου δεκαπέντε λεπτά πριν τη συνεδρίαση.
Ο στόχος προφανής, για την έλλειψη της παρουσίας μου, θεωρώντας έτσι ο κ΄.Παναγόπουλος ότι θα αποφύγει την αυτονόητη ανάδειξη από μέρους μου της σωρείας των μεθοδευμένων και ένοχων παραλείψεών του στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. 
Καλώ τον κ΄. δήμαρχο να απαντήσει δημόσια γιατί δεν εφάρμοσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για κήρυξη όλου του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα ως όφειλε προς την αρμόδια διεύθυνση πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. 
Δυστυχώς αντί της ενδεδειγμένης διαδικασίας που θα είχε διευκολύνει τα μέγιστα εδώ και τόσες ημέρες ολόκληρη την Αιγιάλεια παριστάνει τον ανήξερο δηλώνοντας ψευδώς ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου «ακυρώθηκε».
Προς απάντηση των ψευδών ισχυρισμών του γνωστοποιώ ότι:
-Μέχρι χθες Τετάρτη από το αρμόδιο τμήμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η απόφαση δεν είχε ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητά της και ασφαλώς κανένα ζήτημα νομιμότητας δεν υπάρχει για να ακυρωθεί.
-Ως προς το ουσιαστικό ζήτημα, της υλοποίησης της απόφασης, για κήρυξη έκτακτης ανάγκης εστάλη από το γραφείο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου η απόφαση στην αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας όπου τους υποδείχθηκε ρητά ότι η νομοθεσία είναι σαφής και το αίτημα πρέπει να υποβάλλει ο δήμαρχος για να προχωρήσει η κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη, κάτι που μέχρι σήμερα ο κ΄. Παναγόπουλος δεν έχει πράξει ως όφειλε. Η προώθηση της απόφασης από το γραφείο του προέδρου του Δ.Σ. δεν ευσταθεί διαδικαστικά για την κήρυξη όλου του δήμου σε έκτακτη ανάγκη και οι προσχηματικές ενέργειες Παναγόπουλου αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις.
Καλώ τον κ΄. Παναγόπουλο να εγκαταλείψει την αδιέξοδη πολιτική του, να πάψει να ψεύδεται και να υλοποιήσει όπως επιβάλλει ο νόμος την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αντιλαμβανόμενος τις τραγικές συνέπειες που προκαλεί με τις ενέργειές του στην πόλη».

 

Με παρέμβαση Δικαιοσύνης και Κυβέρνησης ξεκινά η μεταφορά των απορριμμάτων

 
Στο μεταξύ με παρέμβαση της Αιγιώτισσας στην καταγωγή Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στους κατά τόπους Εισαγγελείς διαφαίνεται μια «αχτίδα φωτός» για τη μεταφορά των απορριμμάτων που «κοσμούν» εδώ και περίπου δύο μήνες τους δρόμους της Αιγιάλειας και ήδη από χθες παρά τις αρχικές αντιδράσεις μεταφέρθηκαν τα πρώτα οχήματα με απορρίμματα της Αιγιάλειας στον ΧΥΤΑ του Φλόκα.
Προφανώς ρόλο έπαιξε και η αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου για τη διοχέτευση των χιλιάδων τόνων απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ Φλόκα, Ναυπακτίας, Αγρινίου, Βόνιτσας και Μεσολογγίου, αλλά και η συνάντηση του δημάρχου Αιγιάλειας με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου που έδωσε εισαγγελική παραγγελία σε όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς των περιοχών που έχουν λάβει εντολή από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκο Παπαθεοδώρου για να δεχτούν τα απορρίμματα της Αιγιάλειας.
Η «άρνηση» των κατά τόπους Φορέων Διαχείρισης των ΧΥΤΑ που περιλαμβάνονται στο «εντέλλεσθαι» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι στην συγκεκριμένη απόφαση περιλαμβάνεται και ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας (δεδομένης και της εμμονής Παναγόπουλου να κρατήσει στο «παιχνίδι» ενεργά την Αιγείρα) και στο πλαίσιο αυτό οι δήμοι και οι ΦΟΣΔΑ των γύρω περιοχών «πατούν» στην έλλειψη του χρονικού προσδιορισμού της έναρξης εφαρμογής της απόφασης (που έχει μπει σε ΦΕΚ) και εκφράζουν την άποψη πως αφού αναφέρεται ασαφώς η διάρκεια ενός έτους, τότε θα ακολουθήσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται και οι οποίες θα τραβήξουν χρονικά, ίσως και κάποιους μήνες…
Στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης μάλιστα σήμερα Πέμπτη στη μία το μεσημέρι συγκαλείται σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη με συμμετέχοντες τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, τον δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Θανάση Παναγόπουλο και τους δημάρχους Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, Ναυπακτίας κ. Λουκόπουλο, Αμφιλοχίας κ. Αποστολάκο και Δυτικής Αχαΐας κ. Νικολάου.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, 12.000 τόνοι σκουπίδια θα μεταφερθούν σε ΧΥΤΑ της περιφέρειας.
-1500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 1 ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κοχλαστή» του Δ. Ναυπάκτου 
-3500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 2 ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Μονοδένδρι» του Δ. Αγρινίου 
-5500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 3ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κακοπετριά» του Δ. Ακτίου – Βόνιτσας
-1000 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 4 ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στην περιοχή «Συλλόγου Ακτημόνων Αγ. Συμεώνος» του Δ. Ι.Π. Μεσολογγίου
-500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 2ης Δ.Ε. Αχαϊας στη θέση «Κάτω Βάθρες ή Γκούντα» του Δ. Δυτικής Αχαΐας.

 

Με απευθείας ανάθεση η μεταφορά των απορριμμάτων λόγω… έκτακτης ανάγκης 

Παράλληλα, σε έκτακτη συνεδρίαση στις 2.00 χθες το μεσημέρι εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο η αναγκαιότητα εκτέλεσης της εργασίας µε τίτλο: «Παροχή υπηρεσιών μεταφοράς των αστικών στερεών αποβλήτων του ∆ήµου Αιγιαλείας για το έτος 2018».
Η δημοτική αρχή ωστόσο και δη ο Θανάσης Παναγόπουλος που επιμένει να κρατά ανοιχτό στα χαρτιά τον κορεσμένο ΧΥΤΑ της Αιγείρας, δίνει τη ρητή και κατηγορηματική ερμηνεία πως οι 12.000 τόνοι αφορούν τις τρεις δημοτικές ενότητες Αιγίου –Συμπολιτείας –Ερινεού και έτσι παραμένει στον «αέρα» η αποκομιδή και η μεταφορά για Διακοπτό –Ακράτα και Αιγείρα, παρά τις… υποσχέσεις.
Η παραπάνω απόφαση αφορά την απευθείας ανάθεση (δεδομένης της έκτακτης ανάγκης) των 12.00 τόνων απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ που προβλέπει το «εντέλλεσθαι» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έναντι ποσού 461.500€ συν ΦΠΑ (συνολικά 572.260€) για ένα έτος.