Εορτασμός του Αγίου Νικολάου

Στις 10 Μαΐου, κάθε χρόνο η εκκλησία μας τιμά  την ανακομιδή - μετακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου, από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας καθώς και τη διέλευση του από τους διαφόρους τόπους.

Όπως είναι γνωστό, στην γειτονική Ιερά Μητρόπολη Ηλείας επίκεντρο του εορτασμού, αποτελεί το ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐας, το οποίο μπορεί να βρίσκεται εντός της Αχαΐας εντούτοις, υπάγεται εκκλησιαστικά στην Ι. Μητρόπολη Ηλείας.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δημοφιλή παμπελοποννησιακή ιερά πανήγυρη που γίνεται κάθε χρόνο την άνοιξη, στις 10 Μαΐου και θεωρείται παράδοση και μεγάλη ευλογία, πολλοί προσκυνητές να ξεκινούν με τα πόδια είτε από την Πάτρα είτε από άλλα μέρη να πάνε έως τα Σπάτα και να εκπληρώσουν το τάμα τους στον Άγιο Νικόλαο.

Στην Πάτρα πανηγυρίζουν ο ομώνυμος ιερός ναός στο κέντρο, στην οδό Αγ. Νικολάου και η γυναικεία ιερά μονή του Αγίου Νικολάου Μπάλα (παλαιομονάστηρο) όπου ανήμερα το πρωί θα ιερουργήσει και θα κηρύξει το Θείο λόγο ο αρχιμανδρίτης και Γέροντας της μονής, Κύριλλος Κωστόπουλος.

Φυσικά μεγάλη θρησκευτική πανήγυρη γίνεται και στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στη Λεύκα Πατρών, σε μία καταπράσινη περιοχή με ιτιές, πλατάνια και άλλα δέντρα.

Σήμερα το πρωί της Τετάρτης τελείται πανηγυρική Θεία λειτουργία ενώ το απόγευμα στις 19.00 στον εσπερινό και την παράκληση θα χοροστατήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μάλιστα θα παραστεί και θα συμμετάσχει στην ιερά λιτάνευση της εικόνας του Αγ. Νικολάου που θα ακολουθήσει στους γύρω δρόμους.