Διερευνάται η αθωωτική απόφαση για την υπόθεση της Νέας Μανωλάδας

 

Ποινική και πειθαρχική έρευνα - προφανώς κατά των δικαστών που το αποφάσισαν - για την αθώωση των πρωταγωνιστών της υπόθεσης εκμετάλλευσης και κακοποίησης των μεταναστών στις καλλιέργειες φράουλας της Νέας Μανωλάδας που οδήγησε στην καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προανήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής.

Όπως είπε (στον Αθήνα 9,84) στέλνει σχετική παραγγελία στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και στην Επιθεώρηση των Δικαστηρίων, προκειμένου να διερευνηθεί η αθωωτική απόφαση για την οποία η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πρακτικά όμως δημιουργείται ένα πρόβλημα. Κι αυτό έχει να κάνει με γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος θα στραφεί "κατά του εαυτού του". Συγκεκριμένα το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας έκρινε ομόφωνα αθώους τον επιχειρηματία που κατηγορείτο για την υπόθεση της αιματηρής επίθεσης εναντίον των μεταναστών, τον Απρίλιο του 2013, στη Νέα Μανωλάδα, καθώς και έναν ακόμη κατηγορούμενος.

Αντίθετα, ένοχοι κρίθηκαν οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι και ειδικότερα για το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας και για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος. Τον Ιούλιο του 2014 η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, παρενέβη στην υπόθεση, ζητώντας από το Μ.Ο.Ε. Πατρών να διαβιβάσει αντίγραφο της επίμαχης απόφασης, προκειμένου να κριθεί, εάν συντρέχει περίπτωση να ασκηθεί αναίρεσης. Παράλληλα, στο μεσοδιάστημα, αναίρεση άσκησαν και οι εμπλεκόμενοι μετανάστες.

Τον Οκτώβρη του 2014 ι αντιεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Κων/νος Παρασκευαΐδης έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση στην απόφαση του Μ.Ο.Ε. της Πάτρας, καθώς έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αλλά υπήρξε και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας από την πλευρά των δικαστών.

 

Όπως είπε χθες ο κ.Κοντονής, "πρέπει να προσέξουμε περισσότερο αυτά τα ζητήματα και οι δικαστικές ενώσεις να ασχοληθούν με αυτά παρά να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Γιατί εκτός από τη διεθνή απαξίωση, έχει χρεωθεί και η χώρα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο ορισμένοι το προσπερνούν χωρίς να προβληματιστούν: Αυτή η απόφαση θα αποτελέσει νομολογιακό προηγούμενο για δεκάδες χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Καταλαβαίνετε τι όνειδος θα είναι για τη χώρα. Υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες γιατί, ενώ είχαν γίνει καταγγελίες για το τι συμβαίνει με τους εργάτες γης, όχι μόνο στο νομό Ηλείας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, υπήρξε ένας εφησυχασμός από την πλευρά των τότε κυβερνήσεων ΠαΣοΚ και ΝΔ. Δεν επενέβαιναν, αντίθετα το διακωμωδούσαν και ιδού πού καταλήξαμε. Η δικαστική απόφαση ήταν η θρυαλλίδα για να υπάρξει η έκρηξη. Αν το θέμα είχε λυθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο ενώπιον ενός δικαστηρίου, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά"