Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος: δεν επιδεικνύεται ο στοιχειώδης σεβασμός που απαιτείται για τόσο σοβαρές αλλαγές στο ιστορικό κέντρο

Ζητά την αναβολή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας

Καυστική και με νόημα ήταν η αντίδραση του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου αργά χθες βράδυ όπου με δήλωσή του καλεί το δήμαρχο να σταματήσει τους αιφνιδιασμούς προς τις παρατάξεις και τους φορείς της πόλης μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, αναβάλλοντας τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας και δίδοντας σε διαβούλευση το σχέδιο για αλλαγή των χρήσεων του νευραλγικού τμήματος του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Αναλυτικά η δήλωση του επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» αναφέρει: «Εάν για την στρατηγική της «σύγχυσης» που προκαλούσε συνειδητά ο κ΄. Παναγόπουλος, στο ζήτημα της «χρυσοπληρωμένης» διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν έμεινε πλέον καμία αμφιβολία στους συμπολίτες μας για τα έργα και τις ημέρες του κ΄. δημάρχου, η νέα του απόπειρα για το «ρυθμιστικό σχέδιο» που φέρνει τις Άγιες ημέρες του Πάσχα στο δημοτικό συμβούλιο, δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για το τι είδους σχέδια εξυπηρετεί και επεξεργάζεται για την πόλη.
Με συγκεκαλυμμένο αλλά σαφή τρόπο ζητά από το δημοτικό συμβούλιο απόφαση τη Μ.Δευτέρα το βράδυ για ένα σχέδιο που δεν έχει τεθεί μέχρι σήμερα σε σοβαρή διαβούλευση, για αλλαγή όλων των χρήσεων του νευραλγικού τμήματος του ιστορικού κέντρου της πόλης, δίχως να έχει την παρρησία να παραδεχθεί το πραγματικό νόημα του εγχειρήματος που σχεδιάζει επί χάρτου.

Ειδικότερα, η τροποποίηση της συγκοινωνιακής μελέτης που ισχύει με το δίκτυο πεζοδρόμων που ζητά να εγκρίνουμε δίχως την απαραίτητη διαβούλευση, θεωρώντας ότι θα προκαταλάβει τους πάντες, τον καθιστά, έκθετο, αφού δεν επιδεικνύει τον στοιχειώδη σεβασμό που απαιτείται για τόσο σοβαρές αλλαγές που προωθούνται πίσω από μια ψευδεπίγραφη τεχνική εισήγηση μιας μελέτης που θα μας παρουσιαστεί την ώρα της συνεδρίασης και απαιτεί φυσικά αρκετή ανάλυση πριν το δημοτικό συμβούλιο την εγκρίνει ή την απορρίψει.

Θα του προτείναμε τη Μ.Δευτέρα να πάει για εκκλησιασμό στη λειτουργία «της Ακολουθίας του Νυμφίου» όπως επιβάλλει η θρησκευτική μας συνείδηση, αναβάλλοντας για μετά τις εορτές του Πάσχα τους όποιους πειραματισμούς του με την πόλη και αφού θα έχει προηγηθεί στοιχειώδης ενημέρωση-διαβούλευση για τη λήψη των όποιων αποφάσεων.

Οφείλω να υπενθυμίσω ότι για την ανάπλαση έχουν δαπανηθεί 1,8εκ. ευρώ, για τα τρία από τα επτά τμήματα που εκτελέστηκαν και το «πάθημα» του παρελθόντος ας του γίνει «μάθημα». Γνώριζε και προετοίμαζε εδώ και ένα χρόνο το σχέδιό του για την προκήρυξη του συγκεκριμένου προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα τις 6 Μαρτίου, δηλαδή 23 ολόκληρες ημέρες πριν την πρόσκληση για συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που λάβαμε την Πέμπτη 29 Μαρτίου και όφειλε να έχει έτοιμο το σχέδιό του, δεδομένων και των 33.000ευρώ που πληρώνει ο δήμος στην τεχνική σύμβουλο που συνεργάζεται ώστε να έχει θέσει με ευθύνη του ο κ΄. δήμαρχος σε σοβαρή διαβούλευση χωρίς κρυφές σκέψεις την πρότασή του για δίκτυο πεζοδρόμων της πόλης, αφού εξ αρχής θα είχε εξασφαλίσει σοβαρή συγκοινωνιακή μελέτη ώστε να διασφαλιστεί και ορθή κρίση από τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις όλων μας και ιδίως των φορέων της πόλης και φυσικά του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου.

Ας αξιοποιήσει γόνιμα τον χρόνο μέχρι τέλος Μαϊου, ώστε οι όποιες σοβαρές αποφάσεις για την πόλη να λάβουν τη σοβαρή διάσταση που επιβάλλει η κοινή λογική για ένα ρυθμιστικό σχέδιο χρήσεων γης στο πολύπαθο ιστορικό κέντρο της πόλης του Αιγίου».

***Η εισήγηση της δημοτικής αρχής
Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για «Ανάδειξη και αξιοποίηση της πόλης του Αιγίου µέσα από ολοκληρωµένη αναµόρφωση και αισθητική και λειτουργική αναβάθµιση του κεντρικού - εµπορικού παλαιού πυρήνα της πόλης, µε αποµάκρυνση του αυτοκινήτου και δηµιουργία δικτύου πεζοδρόµων και θεµατικών διαδροµών σύνδεσης των ιδιαίτερων ιστορικών, αρχιτεκτονικών και πολεοδοµικών στοιχείων της πόλης και των διαφορετικών επιπέδων της, µέχρι την παραλιακή ζώνη» και στο πλαίσιο αυτό εισηγείται:
-Την έγκριση οργάνωσης δικτύου πεζοδρόµων σύµφωνα µε τις κατευθύνσεις του ρυθµιστικού σχεδίου µε καθοριστικούς άξονες:
i. Τις οδούς Μητροπόλεως - Ερµού κατά την διεύθυνση Ανατολής και ∆ύσης από την οδό Σολωµού έως την οδό Ελίκης και
ii. Την οδό Κλεοµένους Οικονόµου από την οδό Βασιλέως Κων/νου έως την οδό Εισοδίων – Αγίου Ανδρέου
- Την σταδιακή εφαρµογή των πεζοδροµήσεων µε προτεραιότητα την οδό Κλεοµένους Οικονόµου και το τµήµα της οδού Μητροπόλεως έως την οδό Παναγιωτοπούλων µετά την προσαρµογή της µελέτης κυκλοφορίας και στάθµευσης στα νέα δεδοµένα και την εφαρµογή των νέων κανονιστικών διατάξεων όπως αυτές θα εγκριθούν.
- Την έγκριση της γενικής διάταξης των έργων ανάπλασης για την υποβολή πρότασης χρηµατοδότησης, µε την διαµόρφωση των έργων όπως προτείνονται, λαµβάνοντας ως βασική κατεύθυνση:
i. Την λειτουργία των οδών Κλεοµένους Οικονόµου και Μητροπόλεως ως πεζοδρόµων, µε σταδιακό αποκλεισµό του αυτοκινήτου, σε συνδυασµό µε την εφαρµογή των απαιτούµενων κανονιστικών διατάξεων.
ii. Την διαµόρφωση της πλατείας Αγίας Λαύρας, µε ενσωµάτωση των οδών Ζαΐµη & Γερµανού στους λειτουργικούς χώρους της πλατείας µε αυστηρό καθορισµό των χώρων υπαίθριας επεκτάσεως των καταστηµάτων αναψυχής και διαµόρφωση των λοιπών χώρων µε κατεύθυνση την βελτίωση του µικροκλίµατος της περιοχής.
- Την υποβολή πρότασης χρηµατοδότησης για το συνολικό έργο ή για αυτοτελή ενότητα αυτού µε τίτλο: «Ανάπλαση εµπορικού κέντρου Αιγίου», όπως περιγράφεται στην γενική διάταξη και εγκρίνεται το οποίο περιλαµβάνει τις εξής τρεις αυτοτελείς ενότητες:
i. Την οδό Μητροπόλεως από κτίριο Παναγιωτόπουλου έως Σολωµού
ii. Την πλατεία Αγ. Λαύρας και τις περιµετρικές οδούς της
iii. Την οδό Κλεοµένους Οικονόµου από Βασιλέως Κωνσταντίνου έως Βαλφούρ µε την πλατεία Βαλφούρ και τις άλλες περιµετρικές οδούς της


***Σε τρία αυτοτελή τμήματα που θα αγγίζουν τα 5-6 εκατομμύρια ευρώ «σπάει» το έργο
Μιλώντας στον «Ημ» η αντιδήμαρχος Έργων Βάσω Ψυχράμη ανέφερε μεταξύ άλλων πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα πρέπει το εγκεκριμένο σχέδιο να έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να διεκδικήσει χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Αστικών Αναπλάσεων του νέου ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι και κύριος στόχος του έργου της ανάπλασης του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και ο σεβασμός στον δημότη, πεζό και οδηγό.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που ωστόσο δεν είναι ασφαλείς, υπολογίζεται σύμφωνα με την αντιδήμαρχο ότι στο σύνολό τους τα έργα θα αγγίξουν τα 5-6 εκατομμύρια ευρώ και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνουν στη μέση θα «σπάσουν» σε τρία σε τρία αυτοτελή τμήματα, με πρώτο και καλύτερο την αναμόρφωση της πλατείας Αγίας Λαύρας, που αποτελεί και κομβικό σημείο για την πόλη μιας και ενώνει το κέντρο με την παραλία, που πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε η δική της ανάπλαση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Ψυχράμη.