Αιγιάλεια: Τρέχουν να προλάβουν αποκομιδή πριν το Πάσχα

Με τους τόνους των απορριμμάτων να σχηματίζουν βουνά στους δρόμους όλης της Αιγιάλειας, ξεκίνησε η Εβδομάδα των Παθών με ερωτηματικό εάν οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί ώστε να υπάρξει δυνατότητα μιας στοιχειώδους αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων τις ημέρες του Πάσχα.

Σε επικοινωνία του «Ημερήσιου της Αχαϊας» με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ΄.Παπαθεοδώρου επιβεβαίωσε ότι από πλευράς της Υπηρεσίας έχει προχωρήσει η διαδικασία και μέχρι χθες –το αργότερο σήμερα αναμενόταν να πάρει ΦΕΚ η σχετική απόφαση που ωστόσο απαιτεί μια σειρά ακόμα διαδικασιών.

Η «σκανδάλη» για την απόφαση που θα φέρει προσωρινά τη λύση στο τεράστιο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε μέσα από μια σειρά λάθος χειρισμών από πλευράς δημοτικής αρχής «πατήθηκε» στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου με πρωτοβουλία από κοινού των παρατάξεων της μειοψηφίας σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, είχε ως αποτέλεσμα να ψηφιστεί κι από τους τρείς συμβούλους της δημοτικής αρχής από την ανατολική Αιγιάλεια (Γιοβά, Σπηλιωτόπουλο, Σταυρόπουλο) για την κήρυξη όλου του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ερωτηθείς από τον «Ημ» ο κ΄.Παπαθεοδώρου επιβεβαίωσε ότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αφορά την μεταφορά σε ΧΥΤΑ εντός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος 12.000 τόνων, κάτι που χρονικά σημαίνει ότι θα εξυπηρετηθεί η Αιγιάλεια για αρκετούς μήνες. Ωστόσο αυτό που «καίει» αυτή τη στιγμή είναι να φύγουν σήμερα τα σκουπίδια από τους δρόμους αφού η κατάσταση έχει γίνει πλέον αφόρητη…

Εφόσον πάρει ΦΕΚ η απόφαση απαιτείται πλέον η σύμφωνη γνώμη των Φορέων Διαχείρισης των ΧΥΤΑ που θα δεχθούν τα σκουπίδια της Αιγιάλειας κι εκεί παρότι φαίνεται να υπάρχει μια πρώτη θετική ανταπόκριση τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι…

 

 Η Αιτωλοακαρνανία δεν προτίθεται να σηκώσει το βάρος των απορριμμάτων της Αιγιάλειας

Πληροφορίες θέλουν τον ΧΥΤΑ Στράτου στην Αιτωλοακαρνανία να είναι έτοιμος να δεχθεί τα πρώτα απορρίμματα από την Αιγιάλεια, ωστόσο σε επικοινωνία που είχε χθες ο «Ημ» με τον πρόεδρο Αναγκαστικού Συνδέσμου Δ/νσης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας κ΄. Παναγιώτη Στούπα ήταν σαφής και κατηγορηματικός πως μετά και από συζητήσεις με τον δήμαρχο Αγρινίου καθιστάται σαφές πως ο ΧΥΤΑ Στράτου θα δεχθεί σκουπίδια από την Αιγιάλεια εφόσον υπάρξει σαφής και κατηγορηματική δέσμευση πως θα μοιραστούν σε όλους τους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδος. «Δεν έχουμε αντίρρηση να βοηθήσουμε την κατάσταση για το καλό των πολιτών της περιοχής όμως αυτό θα γίνει εφόσον προχωρήσει δίκαιη «μοιρασιά» σε όλους τους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδος. Δεν έχει μόνο η Αιτωλοακαρνανία ΧΥΤΑ, υπάρχουν ΧΥΤΑ στην Ηλεία και την Αχαϊα που θα πρέπει να συμφωνήσουν και να μοιραστούν τα απορρίμματα της Αιγιάλειας, εφόσον γίνει αυτό θα δεχθούν και οι ΧΥΤΑ  του νομού μας το μερίδιο που τους αναλογεί» ανέφερε ο κ΄.Στούπας τονίζοντας πως εφόσον τους κοινοποιηθεί το ΦΕΚ θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΦΟΣΔΑ ώστε να δοθούν κι επισήμως οι όποιες απαντήσεις.

*Σε κάθε περίπτωση οι ημερομηνίες πιέζουν και τα σκουπίδια αποτελούν πλέον πολύ σοβαρές εστίες μόλυνσης σε όλη την Αιγιάλεια, ενώ ο δήμαρχος που είχε προαναγγείλει συνέντευξη Τύπου για σήμερα Μ.Τρίτη το μεσημέρι προκειμένου να… μιλήσει για το θέμα των απορριμμάτων, την ανέβαλλε για αύριο Μ.Τετάρτη… και ήδη χθες στο δημοτικό συμβούλιο ψήφισε κονδύλι για έξι εργολαβίες (ένα ανά κάθε πρώην δήμο) όπου με μπουλντόζες και φορτηγά θα ξεκινήσει η αποκομιδή.