Άκης Τσελέντης: Ελπίζω, αν γίνει, να γίνει στη θάλασσα

Τσελέντης Άκης

Στην εκτίμηση ότι "η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας είναι διεγερμένη" προέβη ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Σεισμολογικού του Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, όταν κλήθηκε από το attacktv.gr να σχολιάσει την έξαρση που εμφανίζεται τελευταία στη δραστηριότητα του Εγκέλαδου στην ευρύτερη περιοχή, με πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτά της Ιταλίας, αλλά και της Βουλγαρίας.

Μάλιστα, ο κ. Τσελέντης, για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του, ανέφερε ότι μόλις την περασμένη νύχτα σημειώθηκαν στον ελλαδικό χώρο 17 σεισμοί, αριθμός που είναι αξιοσημείωτος ακόμη και για τη δεδομένη υψηλή σεισμικότητα που εμφανίζει η χώρα μας.

Άλλωστε, την Τρίτη το απόγευμα, σε χρονικό διάστημα μόλις 20 λεπτών, έγιναν αισθητές τρεις αλλεπάλληλες δονήσεις, με μεγέθη από 2,8 ως 3,4 Ρίχτερ, στην περιοχή Πρέβεζας-Άρτας, όπως ήδη έχει αναφέρει το attacktv.gr.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Δυτική Ελλάδα, παρατήρησε ότι "έχει δυναμικό για ισχυρό σεισμό", αφού έχει να σημειωθεί τέτοιος από το καλοκαίρι του 2008.

Ο κ. Τσελέντης εξήγησε ότι, με βάση τη συχνότητα εμφάνισης του Εγκέλαδου, είναι λογικό να αναμένεται ένα σημαντικό σεισμικό γεγονός στη διάρκεια αυτής της χρονιάς.

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έχουμε συγκεκριμένη πρόγνωση ή κάποιο πρόδρομο φαινόμενο, που να μας δείχνει ότι επίκειται κάτι σε 10 μέρες ή σε ένα μήνα. Και πρόσθεσε: "Ελπίζω αν γίνει, να γίνει στη θάλασσα, αλλά αν τα δίκτυα, τα οποία υπολειτουργούν όλα, λόγω της κρίσης, δείξουν κάτι σημαντικό, τότε θα βγω και θα μιλήσω, ασχέτως αν μπω στο στόχαστρο του εισαγγελέα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν".

Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης προέβη και πάλι σε σοβαρές καταγγελίες, επισημαίνοντας ότι "έχουν παρατήσει τα σχολεία στην τύχη  τους", ότι "νομιμοποίησαν αυθαίρετα κατά εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς στοιχειώδη έλεγχο", αλλά κι ότι σπίτια που είχαν χαρακτηριστεί "κόκκινα" (άρα, κατεδαφιστέα) μετά από το σεισμό της Πάρνηθας τώρα κατοικούνται!