«Μετωπική» Δήμου Πατρέων και Επαγγελματιών – Βιομηχάνων
Ανακοινώθηκε χθες η ομαδική προσφυγή του Επιμελητηρίου Αχαΐας, της ΟΕΒΕΣΝΑ, του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, της Ένωσης Ξενοδόχων και επιχειρήσεων της περιοχής, προς τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, για την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία επιβάλλονται αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
Ο πρόεδρος του φορέα Πλάτωνας Μαρλαφέκας τονίζει ότι με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τα δημοτικά τέλη για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις, όχι μόνο δεν διορθώθηκαν αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα το διαπιστώσουν όταν λάβουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με την προσαρμογή των νέων συντελεστών που θα ισχύσουν για το 2016.
Όπως τονίζει ο κ. Μαρλαφέκας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, προσπάθησε να συμμετάσχει σε διαβούλευση, από τα μέσα του 2015 και παρουσίασε προτάσεις, όμως τελικά δεν επιτεύχθηκε ολοκλήρωση των συζητήσεων, με αποτέλεσμα να παρουσιασθούν στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση, προτάσεις που επιβαρύνουν παρά διορθώνουν.
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε μια νέα κατηγορία επιχειρήσεων στην οποία κατατάσσονται πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων μαζί με πολυεθνικές, πολυκαταστήματα, τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ κ.λπ.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως τις ορίζει στην νέα κατηγορία, είναι βιομηχανίες (αγνώστου προσδιορισμού), Σούπερ μάρκετ, ιδιωτικές κλινικές, εταιρείες Logistic, ετοίμου σκυροδέματος και κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων.
Οι δε συντελεστές που επιβάλλονται για το 2016, είναι οι ακόλουθοι:
*Στεγασμένοι χώροι ευρώ 4,5 /τ.μ.
*Αποθήκες, πατάρια, υπόγεια, πισίνες (ξενοδ.), υπόστεγα ευρώ 4,5 /τ.μ.
*Μη στεγασμένοι χώροι έως 6.000 τ.μ. ευρώ 1,5 /τ.μ.
*Μη στεγασμένοι χώροι άνω των 6.000 τ.μ. ευρώ 0,45 /τ.μ.
Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Αχαΐας, αν αθροιστούν αυτές οι χρεώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και έχουν καθαρά φοροεισπρακτικό χαρακτήρα που σύμφωνα με την νομοθεσία είναι παράνομο.
Αλλά και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις δεν γλυτώνουν το χαράτσι. Όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο, οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στα παλαιά όρια του Δήμου Πατρέων θα πληρώσουν ως εξής:
-Στεγασμένοι χώροι ευρώ 3,40/τ.μ.
-Αποθήκες, πατάρια, υπόγεια, πισίνες (ξενοδ.), υπόστεγα ευρώ 0,90/τ.μ.
-Μη στεγασμένοι χώροι έως 6.000 τ.μ. ευρώ 0,70/τ.μ.
-Μη στεγασμένοι χώροι άνω των 6.000 τ.μ. ευρώ 0,21/τ.μ.
Αν τα προστεθούν όλα αυτά μαζί, τότε διαπιστώνεται ότι το 2016 θα έλθουν πολύ αυξημένα τα δημοτικά τέλη σε σχέση με πέρυσι, που και πάλι ήταν υπέρογκα.
Η ομαδική προσφυγή των φορέων εκπροσώπησης των επιχειρήσεων στηρίζεται στα εξής στοιχεία για να προσβάλλει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου:
-Η απόφαση δεν έχει καμία σχέση με τις αποφάσεις των αντίστοιχων πόλεων και ιδιαίτερα της περιοχής σχετικά με την επιβολή των δημοτικών τελών, που παραμένουν σταθερές τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζοντας σε απόλυτο βαθμό τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία.
-Είναι εκτός νομοθετικού πλαισίου, καθώς δεν έχει σχέση με την ανταποδοτικότητα, αλλά υποκρύπτει φορολογία.
-Το χαράτσι δεν έχει σχέση με την κοινωνική πολιτική του Δήμου, καθώς θα εισπράξει πολύ περισσότερα, από αυτά που θα δαπανήσει, ενώ θα έπρεπε να είναι ισοσκελισμένα συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών παροχών.
– Δεν λαβαίνει υπόψη ότι κλείνουν συνεχώς μικρομεσαίες και οι υπόλοιπες παραμένουν με χιλιάδες προβλήματα, ότι το πρόσημο για το 2015 ήταν αρνητικό με 297 επιχειρήσεις λιγότερες (έκλεισαν 1234, άνοιξαν 937).
-Δεν λαβαίνει υπόψη ότι το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή που είναι άνω του 28%, υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο της χώρας μας που είναι 24%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, και επίσης δεν λαβαίνει υπόψη ότι στα όρια του Δήμου Πατρέων έχουμε γραμμένους στον ΟΑΕΔ, 29.115 ανέργους.