Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος στο Μνημόσυνο για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό

«Ο ρόλος της Εκκλησίας στην έναρξη, στη διάδοση και τελικά στην νικηφόρα έκβαση της Επανάστασης του 1821 ήταν πολυσήμαντος και αποφασιστικός. Οι λαμπρότερες σελίδες της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας γράφτηκαν με καθοριστική τη συμβολή του κλήρου. Με πρωτοπόρο τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, τη μνήμη του οποίου τιμούμε σήμερα στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας όπου υψώθηκε το Λάβαρο της Επανάστασης».

Αυτό επεσήμανε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης που τελέστηκε το πρωί της Τρίτης, στη μνήμη του Παλαιών Πατρών Γερμανού, στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας.

Το μνημόσυνο τελέστηκε χοροστατούντων των Μητροπολιτών Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου, Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητου και Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου. Παρέστη, επίσης, ο Δήμαρχος Δημητσάνας Ευστάθιος Κούλης, εκπροσωπώντας την πόλη στην οποία γεννήθηκε, στις 25 Μαρτίου 1771 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ο οποίος εκοιμήθη στις 30 Μάϊου 1826 στο Ναύπλιο.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, στη δήλωση του, τόνισε ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Παλαιών Πατρών Γερμανού στην κήρυξη της Επανάστασης του 1821 συμβολίζει, μεταξύ άλλων, την αγαστή συμπόρευση Εκκλησίας και λαού όταν τα εθνικά δίκαια καταπατώνται ή απειλούνται.

Και πρόσθεσε ότι η Εκκλησία ήταν πάντα στη γραμμή της πρωτοπορίας των εθνικών αγώνων. Σημειώνοντας ότι πλάι στο παράδειγμα της Αγίας Λαύρας και της ύψωσης του Λαβάρου απ’ τον Παλαιών Πατρών Γερμανό υπάρχουν κι άλλα ανάλογα παραδείγματα στην παγκόσμια Ιστορία, όπως η έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας του Μεξικού, το 1810, απ’ τον ιερέα Ντολόρες Ινταλγκο.

Πρόσφατα δε ο Πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα Αλεχάντρο Γκαρσία Μορένο Ελιζόντο επισκέφθηκε, ως γνωστόν, τα Καλάβρυτα και επέδωσε στον Δήμαρχο κ. Παπαδόπουλο πρόταση αδελφοποίησης του Δήμου Ντολόρες Ινταλγκό με τον Δήμο της Μαρτυρικής Πόλης Καλαβρύτων.

Στην απόφαση που επέδωσε ο Μεξικανός Πρέσβης στον κ. Παπαδόπουλο αναφέρεται ότι στις 28 Απριλίου 2023 ο Δήμος Ντολόρες Ιντάλγκο του Μεξικού, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Άντριαν Ερνάντες Αλεχάντρι στο εκεί Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίζει: «Συμφωνεί με την πρόταση του Δημάρχου να πραγματοποιηθεί η αδελφοποίηση του Δήμου της πόλης Ντολόρες Ιντάλγκο, λίκνου της Εθνικής Ανεξαρτησίας, με τον ιστορικό Δήμο Καλαβρύτων στην Ελλάδα». Η δε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ιστορικής Μεξικανικής πόλης ήταν ομόφωνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ντολόρες Ιντάλγκο βρίσκεται στα βορειοκεντρικά της χώρας του Μεξικού και έχει πληθυσμό (στην απογραφή του 2010) 148.173 κατοίκους. Η δε έδρα του Δήμου έχει πληθυσμό 59.000 κατοίκων.