Υπεροχή της ΝΔ και στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας

Σαν τον άνεμο πέρασε η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) από τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και από την ενσωμάτωση των πρώτων καλπών στο αποτέλεσμα διαφαινόταν ότι θα κέρδιζε τον κάμπο.

Η κατά κύριο λόγο αγροτική περιοχή της Αχαΐας είχε δει πριν από μερικούς μήνες να εισακούγονται οι εκκλήσεις για βοήθεια λόγω κορονοϊού αλλά και αυξήσεων στις τιμές ενέργειας μέσα από έκτακτες αγροτικές ενισχύσεις. Παράλληλα, οι δεσμεύσεις και οι πρόοδος των μελετών για το θέμα της άρδευσης του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα Πηνειού, φαίνεται ότι λειτούργησαν και αυτές ευεργετικά για τη Νέα Δημοκρατία.

Με αυτόν τον τρόπο, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως κέρδισε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της Δυτικής Αχαΐας, οι οποίοι ανέδειξαν τη «γαλάζια» παράταξη στην πρώτη θέση με 37,26%.

Στη δεύτερη θέση ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,69% και σε ένα σημαντικό βαθμό αυτό το ποσοστό οφείλεται στη δημοφιλία του νεοεκλεγέντος βουλευτή Ανδρέα Παναγιωτόπουλου που κατάγεται από την περιοχή και έχει ισχυρά ερείσματα.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η προσπάθεια ανάκαμψης της παραδοσιακής δημοκρατικής παράταξης της χώρας γίνεται με αργά και σταθερά βήματα.

Στη δημοτική ενότητα Δύμης, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε για μόλις 76 ψηφοδέλτια, ενώ στην ενότητα Λαρισσού η γαλάζια παράταξη δεν είχε αντίπαλο συγκεντρώνοντας περισσότερα από 2.000 ψηφοδέλτια, περίπου 900 περισσότερα από το δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Μόβρη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε έστω και για λίγο με 36,7% έναντι 35,5% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην Ωλενία η Νέα Δημοκρατία ήταν 10 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ με 35%!

Η συμμετοχή στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας έφτασε στο 65,4%, αρκετά μεγαλύτερη δηλαδή από το μέσο όρο της χώρας και συνολικά ψήφισαν πάνω από 19.000 άτομα.

Οι «κινήσεις ματ» εβαψαν «μπλε» τον κάμπο

Λίγες ήταν οι πρωτιές που μπόρεσε να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αχαΐα και αυτές ήταν κυρίως σε εκλογικά τμήματα της Κάτω Αχαΐας. Εκεί, και λόγω της υποψηφιότητας Παναγιωτόπουλου ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε πρώτος στα μισά, αλλά σε καμία περίπτωση αυτές οι πρωτιές δεν ήταν αρκετές για να κρατηθεί το κόμμα πρώτο σε όλο τον Δήμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νέα Δημοκρατία «σάρωσε» σε όλους τους πρώην δήμους της περιοχής, δείχνοντας στην πράξη με αυτόν τον τρόπο ότι οι κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους οκτώ μήνες για την άρδευση του κάμπου αλλά και οι ενισχύσεις στους οινοπαραγωγούς και τους πατατοπαραγωγούς, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «κινήσεις ματ» για να δουν με άλλο «μάτι» οι αγρότες τη «γαλάζια» παράταξη.

Ουσιαστικά, το κλειδί για τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι ήταν ο αγροτικός κόσμος του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας.