Ο Γρ. Αλεξόπουλος διεκδικεί πίσω τα τέλη της ΒΙΠΕ και επίσημα για το Δήμο Δυτικής Αχαΐας

Πιστός στα όσα έχει εξαγγείλει προεκλογικά μένει ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος χθες προχώρησε δύο θέματα τα οποία απασχολούν τον δήμου του.
Το πρώτο αφορά τα τέλη ταφής απορριμμάτων, που με απόφαση της κυβέρνησης παρακρατούνται από την ετήσια επιχορήγηση των ΟΤΑ επειδή οι δήμοι δεν επεξεργάζονται και δεν ανακυκλώνουν τα απορρίμματα των ΧΥΤΑ και χθες κατά τη διάρκεια της δημοτικής επιτροπής αποφασίστηκε ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας να κινηθεί νομικά κατά του κράτους για την διεκδίκησή τους.
Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας επί της ουσίας συντάσσεται με την ΚΕΔΕ, αλλά και στο πλευρό πολλών άλλων δήμων, όπου ζητούν να μην παρακρατούνται πλέον χρήματα, κάτι που έχει δημιουργήσει πρόβλημα στα ταμεία των ΟΤΑ.
Το άλλο θέμα που είναι επίσης πολύ σημαντικό, και συζητήθηκε χθες, είναι ότι ο Δήμος άναψε πράσινο φως, ώστε να κινηθεί δικαστικά για να διεκδικήσει την επιστροφή του 100% των ανταποδοτικών τελών στη ΒΙΠΕ Πατρών. Θυμίζουμε ότι πριν από σχεδόν έναν χρόνο, νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης (2022) περί ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων, έδωσε τη δυνατότητα στην ΕΤΒΑ–ΒΙΠΕ να πάρει τις υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων και συλλογής απορριμμάτων από τους δήμους και μαζί το 80% των σχετικών ανταποδοτικών τελών, όπως και έγινε. Αυτό αφαίρεσε ένα πόσο από ανταποδοτικά τέλη, περίπου 400.000 ευρώ τον χρόνο από τα ταμεία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.