Άμεσος κίνδυνος αντιδιάβρωσης των ακτών Καλαμακίου στην Δυτική Αχαΐα

Απεντάχθηκε προ μηνών η ανάπλαση των αποθηκών ΑΣΟ Κάτω Αχαΐας, από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, λόγω μη υλοποίησής της και υπάρχει κίνδυνος να γίνει το ίδιο και με άλλα έργα. Ενα από αυτά είναι τελικά και το ζήτημα της διάβρωσης των ακτών στη Δυτική Αχαΐα, η οποία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα σχεδόν σε όλο το μήκος της ακτογραμμής της.

Γι’ αυτόν τον λόγο, τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει επαφές με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία με ενέργειές της εξασφάλισε χρηματοδότηση για τα δύο έργα.

Το ένα από τα δύο πρότζεκτ αφορά στην υλοποίηση έργων προστασίας της Ακτής Καλαμακίου, σε μήκος περίπου 1.000 μέτρων με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 3,69 εκατ. ευρώ και φορέα υλοποίησης τον Δήμο. Δυστυχώς, όμως, παρά τη χρηματοδότηση και την σύμβαση που υπογράφτηκε το 2021 δεν έγιναν ποτέ οι απαιτούμενες ενέργειες από την πρώην δημοτική αρχή και το έργο κινδυνεύει, τώρα, να απενταχθεί επειδή λήγει η προγραμματική περίοδος.

Το θέμα αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του νέου δήμαρχου Δυτικής Αχαΐας, ο οποίος κάνει ενέργειες προκειμένου να περάσει στο νέο ΕΣΠΑ, να εξασφαλιστεί ο χρόνος και να υλοποιηθεί το έργο που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, μιλώντας στην «Πελοπόννησο», ανέφερε: «Είναι κρίμα να απενταχθεί ένα έργο που είναι σημαντικό ώστε να μη χαθούν περιουσίες για δημότες της περιοχής μας. Εχουμε ξεκινήσει ήδη ενέργειες ώστε η παρέμβαση για τη διάβρωση των ακτών στην παραλία Καλαμακίου να περάσει γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ. Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε, καθώς το ζήτημα για την περιοχή μας είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί προτεραιότητα για εμάς».

Η μελέτη Ρογκάν έχει συνταχθεί εδώ και 5 χρόνια, αφορά στις παραλίες Καλαμακίου και Νιφορεΐκων και περιλαμβάνει αντιδιαβρωτικά έργα.
Οι παρεμβάσεις θα γίνουν ώστε να σταματήσει η σμίκρυνση της παραλίας η οποία έχει προέλθει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά και από ανθρώπινους παράγοντες.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο έργο είναι οι εξής:
– Τρεις έξαλοι αποσπασμένοι κυματοθραύστες 1.150 μέτρα δυτικά της συστάδας των κυματοθραυστών που βρίσκονται στο κοντινό ξενοδοχείο.
– Αποξήλωση υφιστάμενων προβόλων.
– Παράκτιο έργο προστασίας μήκους 480 μέτρων δυτικά του προβόλου του ξενοδοχείου.