Το σενάριο πριν το πόρισμα για τις κατολισθήσεις στον Ελαιώνα – Αναδάσωση αντί μεγάλων έργων

Στάση αναμονής τηρούν στην Πολιτική Προστασία, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην πολύπαθη περιοχή του Ελαιώνα Αιγάλειας, όπου λόγω της μεγάλης φωτιάς του καλοκαιριού, αντιμετωπίζει πολύ συχνά προβλήματα με κατολισθήσεις.
Κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Γεωλογικών -Μεταλλευτικών Ερευνών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, μετά από την τριήμερη παραμονή τους στο σημείο, τις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να στείλει το πόρισμα για το εξελισσόμενο σοβαρό γεωλογικό φαινόμενο, που κλείνει συνεχώς τους εθνικούς δρόμους προς Κόρινθο και Αθήνα .
Οι ειδικοί του ΕΑΓΜΕ έκαναν αναλυτική αυτοψία, όχι μόνο στον Ελαιώνα, αλλά και στα σημεία SOS, όπως τα έχει καταγράψει η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας ΔΕ και του οικείου Δήμο.  Στην έκθεσή τους αναμένεται να υπάρχουν  προτεινόμενα μέτρα  επίλυσης του προβλήματος των κατολισθήσεων.
Ασφαλείς πηγές αναφέρουν, πάντως,  πως δύσκολα το Υπουργείο θα αποφασίσει πολυδάπανες τεχνικές παρεμβάσεις προκείμενου να βελτιωθεί η εικόνα στο σημείο και γι΄ αυτόν τον λόγο, το επικρατέστερο ένα σενάριο, που έχει «πέσει στο τραπέζι», είναι να προχωρήσει άμεσα η αναδάσωση της περιοχής, ώστε προϊόντος του χρόνου να μεγαλώσουν τα δένδρα για να συγκρατούν την ορμή των νερών και να μην  γίνονται – τουλάχιστον εύκολα – κατολισθήσεις βράχων και αδρανών υλικών, με την πρώτη έντονη βροχή. Αυτή είναι μία εκτίμηση, η   οποία συγκεντρώνει τις πολλές πιθανότητες, αφενός γιατί μπορεί να εφαρμοστεί σε συνεργασία με το αρμόδιο Δασαρχείο αρκετά γρήγορα, αφετέρου δε, δεν είναι πολυδάπανη παρέμβαση πρότζεκτ.
Οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.