Συνάντηση Αναγνωστοπούλου-Μάρκου με εργαζόμενους της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ Αιγίου

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας με επικεφαλής τους βουλευτές Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου, συναντήθηκαν με τον Διευθυντή του εργοστασίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Αιγίου, Γ. Μαντζαβίνο , τους εργαζομένους και τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ Αιγίου, Γ. Σαζακλή. Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχαν επίσης, οι υποψήφιοι βουλευτές Α. Παναγιωτόπουλος και Π. Μαμμή και εκπρόσωποι της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία Αιγίου Τ. Σταυροπούλου και Ι. Μουρίκης.

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η ο απόλυτος εμπαιγμός της κυβέρνησης και η εξαθλίωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση Μετόχων στα ΕΑΣ, με τη Διοίκηση να εισηγείται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 17,5 εκατομμύρια, τα 8 εκ των οποίων αφορούσαν την οικοδόμηση κτιρίου στο Αίγιο σε αντικατάσταση του παλαιού το οποίο για πάνω από ένα χρόνο είναι κλειστό με απόφαση της διοίκησης, λόγω βλαβών από σεισμό. Ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών – που είναι και βασικός μέτοχος – απέρριψε το αίτημα για το Αίγιο – για 2η φορά- «βάζοντας έτσι λουκέτο και στη παραγωγή όπλων». Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών ζητάει και παραγωγική διαδικασία για να εγκρίνει το συγκεκριμένο ποσό μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το ΥΠΕΘΑ όμως, ενώ έχει εκφράσει την απαίτησή του για παραγωγή 1000 ΜΙΝΙΜΙ και 500 ΤΑΚ από τον Απρίλη του 2021, δεν έχει κάνει ανάθεση σύμβασης στα ΕΑΣ..17 μήνες μετά από την απόφαση του Δ.Σ. που έκλεισε το κτίριο παραγωγής του εργοστασίου του Αιγίου, η Διοίκηση και η κυβέρνηση δεν έχουν προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια για την επίλυση του προβλήματος. Με αυτά τα δεδομένα το εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πλευρά της δήλωσε την απόλυτη στήριξη στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και θύμισε σε όλους τη συστηματική προσπάθεια που έγινε από το 2015 έως το 2019, για να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία της εταιρείας και να αναδιοργανωθεί αυτή σε νέα βάση. Τόνισε επίσης ότι θα βρεθεί στο πλάι τους, στηρίζοντας έμπρακτα όποια απόφαση αυτοί λάβουν και θα συμμετάσχει στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι, για την αντικατάσταση του κτιρίου και την συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου του Αιγίου και της εταιρείας συνολικά. Στο πλαίσιο αυτής της στήριξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, κατέθεσαν κοινοβουλευτική αναφορά το δελτίο τύπου του Σωματείου Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Β.Ο.-ΠΥΡ.ΚΑΛ.)- Αιγίου ζητώντας από την Κυβέρνηση να δώσει άμεσα τις απαραίτητες απαντήσεις.