Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι αγρότες της Αιγιάλειας

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν τις επόμενες ημέρες οι αγρότες του Αιγίου με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν .

Σε ανακοίνωσή του αγροτικός σύλλογος "Μπακόπουλος Ντρίνιας" αναφέρει: 

"Συνεδρίασε το ΔΣ του συλλόγου μας, μετά την συμμετοχή μας στη σύσκεψη της γραμματείας της Π.Ε.Μ. στις 4/11/2023 στην Λάρισα  και συζήτησε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες, κτηνοτρόφοι.

Προβλήματα που συνεχώς οξύνονται από την πολιτική της Κυβέρνησης και της Ε.Ε, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ με τις μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις και τα εμπόδια που βάζει στον πρωτογενή τομέα, στη κάλυψη βασικών διατροφικών αναγκών του λαού μας.

Σε όλη την χώρα έχουμε τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια. Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, μύκητες.

Πολύ μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή ελιάς αντιμετωπίζουν χιλιάδες βιοπαλαιστές παραγωγοί σχεδόν παντού, καθώς οι καιρικές συνθήκες της άνοιξης και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν ακαρπία στα ελαιόδεντρα. Εκτιμάται ότι η ζημιά φτάνει έως και το 90%. Η παραγωγή ελαιολάδου προβλέπεται να είναι ελάχιστη, αφήνοντας ουσιαστικά χωρίς εισόδημα τους ελαιοπαραγωγούς αγρότες. Την ίδια ώρα ο ΕΛΓΑ, λόγω και του αναχρονιστικού κανονισμού, εκτός του ότι δεν αποζημιώνει δεν έχει καν πραγματοποιήσει ελέγχους για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μειωμένη, επίσης παραγωγή και στα σταφύλια, στα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια κλπ) με τις αθρόες εισαγωγές να ρίχνουν την τιμή παραγωγού.    

Σε ό,τι αφορά τη σταφίδα, μετά και τις φετινές ασθένειες και την σημαντικά μειωμένη παραγωγή, οι έμποροι προσπαθούν να την αρπάξουν σε εξευτελιστική τιμή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, όταν η τιμή παραγωγού ξεπερνούσε το 1,5 ευρώ και από τότε τα έξοδα καλλιέργειας έχουν πάρει την ανηφόρα. Με σύμμαχο τους  το Υπουργείο-Κυβέρνηση που, παρά την λιγοστή παραγωγή, δεν μειώνει το πλαφόν 150 κιλά/στρέμμα για την συνδεδεμένη ενίσχυση, για να αναγκάσει τους όποιους παραγωγούς έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές, να παραδώσουν άμεσα το προϊόν τους.

Καταγγέλλουμε τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στην βασική ενίσχυση που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών. Διεκδικούμε να δοθεί σε όλους τους δικαιούχους η προκαταβολή του τσεκ. Να αρθούν οι αδικίες που έχουν γίνει. Επιμένουμε στην πάγια θέση μας ότι το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και παράγουν και όχι στους διάφορους κηφήνες, επιτήδειους, αγροτικές επιχειρήσεις κλπ που λυμαίνονται βασική ενίσχυση και συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Να δίνονται όλες οι επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή στα προϊόντα και τον αριθμό ζώων στην κτηνοτροφία.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα ψαλιδίσει κι άλλο τις ανάγκες των οικογενειών που ήδη δεν καλύπτονται εύκολα. Θα διογκώσει κι άλλο τα χρέη. Θα οδηγήσει πολλούς στην απόγνωση και την ανεργία. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Με νέο φορολογικό που ετοιμάζεται, καθιερώνει οριζόντιο τεκμαρτό εισόδημα, που το ύψος του κλιμακωτά  θα ξεκινά από τα 10.920, ανεξάρτητα από το πραγματικό.

Συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε λύσεις. Ομοσπονδίες και Σύλλογοι, διεκδικούν μεταξύ άλλων εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, καταγραφή και άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές σε όλες τις καλλιέργειες, στο 100% των ζημιών, άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής με σειρά μέτρα και επιδότησή τους γι' αυτό, καθώς και τα αναγκαία έργα προστασίας τους από φυσικά και άλλα φαινόμενα.

 Ενάντια στη μοιρολατρία, τον συμβιβασμό και όσους το προηγούμενο- προεκλογικό διάστημα παρουσιάστηκαν ως σωτήρες. Σας καλούμε σε συμμετοχή στις επόμενες δράσεις που αποφασίσαμε. Δεν περισσεύει κανείς.

--Παρασκευή 17 Νοέμβρη στις 6μμ στην Κεντρική Πλατεία να φωνάξουμε το επίκαιρο και όχι εθιμοτυπικό ’’Ψωμί Παιδεία Ελευθερία’’, για την ακρίβεια, την νεολαία, την λευτεριά  στην Παλαιστίνη και για όλους τους λαούς  του κόσμου.

--Τρίτη 21 Νοέμβρη στις 10πμ σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ, για ενιαία τιμή στους παραγωγούς για την παραγωγή εσοδείας 2022  .. και  στη συνέχεια στις 12 το μεσημέρι στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα για τις άμεσες εκτιμήσεις και την θέση μας για αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού.

--Κυριακή 26 Νοέμβρη στις 6μμ στην ΑΤΑΛΑΝΤΗ θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για την ακαρπία στην ΕΛΙΑ που είναι πανελλαδικό φαινόμενο και επιβάλλεται η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.

Και συνεχίζουμε…

Το ΔΣ του συλλόγου μας  στηρίζει ολόπλευρα τα αιτήματα των Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα της Θεσσαλίας για τις ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πλημμύρες. Οι ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση το μέγεθος της καταστροφής σε παραγωγή, γη, εξοπλισμό, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Απαιτούμε τώρα αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρική προστασία  και αντισεισμική θωράκιση".