Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου: Οι κινητοποιήσεις στην ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ – ΕΛΓΑ και η πανελλαδική σύσκεψη για την ακαρπία στην ΕΛΙΑ

Μέσα από ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακοπουλος Ντρινιας», αναφέρει τα εξής:

"Πραγματοποιήσαμε όπως είχαμε αποφασίσει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου μας,  παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ, για ενιαία τιμή στους παραγωγούς, για την παραγωγή εσοδείας 2022  .. και  στη συνέχεια το μεσημέρι στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα για τις άμεσες εκτιμήσεις και την θέση μας για αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για όλες τις ζημιές στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ

Στη συνάντηση αντιπροσωπίας των μελών του συλλόγου μας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Μποδιώτη,  με την διεύθυνση της εταιρίας και συγκεκριμένα με τον κ. Μίλτο Σταυρόπουλο, απαιτήσαμε ενιαία τιμή στους σταφιδοπαραγωγούς για την παραγωγή εσοδείας 2022. Για την συγκεκριμένη χρονιά και την παραλαβή έως της 27 Σεπτέμβρη η εταιρία είχε δώσει ανώτερη τιμή 1,25 ευρώ. Από την επόμενη ημέρα έπαιρνε την σταφίδα για αποθήκευση, χωρίς να έχει ανακοινώσει πριν την τυχόν διαφοροποίηση,   την οποία πλήρωσε με ανώτερη τιμή 0,70 ευρώ. Η απόκλιση στην τιμή των 0,55 ευρώ είναι απαράδεκτη. Αφορά κυρίως παραγωγούς, μέλη πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, από ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Αιγιάλειας και πρέπει άμεσα να καλυφθεί.

Η εταιρία ενώ από τη μια μας μιλά για υποχρεώσεις: ’’Οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί υποχρεούνται να παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους, σύμφωνα με το Νόμο και το Καταστατικό του συνεταιρισμού, στο συνεταιρισμό τους. Σε διαφορετική περίπτωση χάνουν την ιδιότητα του μέλους του συνεταιρισμού’’(από την πρόσφατη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης εσοδείας 2023 από την ΠΕΣ  με ενιαία τιμή στις 30-11-2023) από την άλλη όμως κάνει πληρωμή με δυό μέτρα και δυό σταθμά για την προηγούμενη χρήση.

Τα αιτήματα που θέσαμε δεν ικανοποιήθηκαν από την διεύθυνση, γι’ αυτό και καλούμε τα όλους τους αγρότες και όσους είναι τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς να πάρουν θέση για την αδικία. Τα μέλη των πρωτοβάθμιων στις επικείμενες Γενικές Συνελεύσεις να  θέσουν το θέμα. Καλούμε τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας, μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο να αγωνιστούν μέχρι την επίλυση του προβλήματος ζωτικής σημασίας. Άμεση καταβολή του υπολοίπου στους παραγωγούς που παρέδωσαν το προϊόν με εμπιστοσύνη και φυσικά δεν είχαν την δυνατότητα να το κάνουν νωρίτερα γιατί ο τρυγητός στις ορεινές περιοχές ολοκληρώθηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΓΑ:

Οι καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας  την φετινή χρονιά έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές και κύρια η κορινθιακή σταφίδα, τα αμπέλια , οι ελιές και το λεμόνι που ξεκίνησαν από την άνοιξη με τις συχνές βροχοπτώσεις και την υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και συνεχίστηκαν με τους καύσωνες του καλοκαιριού και με τις έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και πρόσφατα.

Αυτές οι συνθήκες έφεραν μειώσεις στις παραγωγές που κυμαίνονται από 50% στα αμπέλια, 50% στο λεμόνι , 60% στην κορινθιακή σταφίδα, και έως και 90% κατά τόπους η ελιά ενώ και η παραγωγή που συγκομίσαμε είναι υποβαθμισμένη ποιοτικά. Ήδη οι χαμηλές τιμές των περισσότερων προϊόντων μαζί με την αύξηση του κόστους παραγωγής και την εφαρμογή «τσεκούρι» της νέας ΚΑΠ έχει φέρει τους παραγωγούς σε θέση να μην μπορούν να καλλιεργήσουν. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες οδηγώντας μας συστηματικά στην εγκατάλειψη και επομένως στην μείωση παραγωγής ποιοτικών προϊόντων για την λαϊκή κατανάλωση που ενώ από τον παραγωγό ξεκινάει σε τιμές κάτω και του κόστους παραγωγής στον ράφι του καταναλωτή φτάνει πανάκριβο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να ανακοινωθεί άμεσα στους παραγωγούς η αποτίμηση των ζημιών και να αποσταλούν άμεσα οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το ύψος των ζημιών των σταφιδοπαραγωγών λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και οι οποίοι δεν κάλυψαν το πλαφόν 150 κιλά ανά στρέμμα για την Συνδεδεμένη Ενίσχυση λόγω αυτών των φαινομένων
  • Έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ όπως και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων τουλάχιστον μέσα σε ένα εξάμηνο από την αναγγελία της ζημιάςαπό τον ΕΛΓΑ
  • Να συμπεριληφθεί η ακαρπία της ελιάς και οι διάφορες μυκητολογικές ασθένειες (περονόσπορος) στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Το αγροτικό κίνημα παλεύει και διεκδικεί:

  • ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και τις νόσους για ζημιές στην φυτική και ζωική παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο.
  • Αποζημιώσεις στο 100% της παραγωγής, δίκαιες και έγκαιρες και όχι κουτσουρεμένες και με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου όπως ισχύει σήμερα.

Συνεχίζουμε με νέες κινητοποιήσεις, με ενημέρωση και οργάνωση όλων των αγροτών.

Συμμετέχουμε την Κυριακή 26 Νοέμβρη στις 5μμ στην ΑΤΑΛΑΝΤΗ, όπου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για την ακαρπία στην ΕΛΙΑ που είναι πανελλαδικό φαινόμενο και επιβάλλεται η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών."